A sajtot minden formában szeretjük. Hidegen és melegen is, de sütve csodát tesz sok rakottassal, viszont grillezve is remek. Nem mindegyik sajt alkalmas erre, általában nagyon olvadnak, de szerencsére már sokféle grillezhető sajtból is válogathatunk.
Minél tovább érik és zsírosabb egy sajt, annál könnyebben olvad, de a friss, soványabb sajtok remekül süthetők. A gomolya, a haloumi, a feta is nagyon jól süthető – szabad tűzön fóliában, grillserpenyőben minden nélkül. Kicsit bepácolva, zöldfűszerekkel a legfinomabb.
Zsiradék nem szükséges hozzá, legfeljebb egy kis olajjal kikenhető a grillserpenyő. Amúgy sem lehet zsíros a süthető sajt, hiszen akkor elolvadna, szétfolyna – így diétázóknak, vegetáriánusoknak is bátran ajánljuk, egy gazdag salátával tökéletes ebéd vagy vacsora.
Zöldfűszeres grillezett sajt mustáros salátával
Hozzávalók 2 személynek:
A salátához:
Elkészítés: A sajtot felszeleteljük. 2 evőkanál olívaolajhoz hozzáadunk 1-1 csipet oregánót, bazsalikomot és kakukkfüvet (legjobb a friss), összekeverjük, és kenőecsettel megkenjük vele a sajtszeleteket. Rácsos vas grillserpenyőben mindkét oldalát pirosra sütjük. Természetesen bármilyen serpenyőben megsüthető, de akkor nem lesz ilyen szép rácsos.
A salátakeveréket összekeverjük 2 evőkanál olívaolajjal, 1 evőkanál balzsamecettel, 1 evőkanál mustárral, csipet törött borssal és néhány csepp édesítővel.
Nincs más dolgunk, mint asztalhoz ülni és jóízűen, bűntudat nélkül falatozni.
A receptet és a fotót Bodnár Éva küldte. Köszönjük!