Írd be, mit keresel:

A magtalan dinnye tényleg ízetlen?

Ma már simán vehetünk olyan görögdinnyét, amiből nem kell szisztematikusan eltávolítani a kis fekete magokat. Igen ám, de az a hír járja, hogy ezek nem annyira finomak, mint a magos társaik. Vajon igaz a pletyka?

Cookta - 2016.08.11.
A magtalan dinnye tényleg ízetlen?
9037321895_996b66e6e8

Forrás:
Flickr / Tasha Edwards

Először is szögezzük le: nem létezik olyan dinnye, amely egyáltalán nem tartalmaz magot. Ugyanis még a mag nélküli görögdinnyében is vannak magkezdemények, sőt egyes fajtákban találhatunk „rendes” magot is, csak persze kisebb mennyiségben. 

De visszatérve a címadó kérdésünkre, a thekitchn.com oldal szerint a mag nélküli dinnye ízetlensége csak egy mítosz, ugyanis a dinnye ízének semmi köze ahhoz, hogy hány magot tartalmaz. Hogy miért? Mert az édességét és a textúráját olyan tényezők határozzák meg, mint annak a helynek a klímája, ahol a gyümölcsöt termesztették és betakarították, illetve a dinnye génjei.

A kutatók már azt is felfedezték, hogy milyen gének felelnek a dinnyék színéért és édességéért, így ma már azt is tudjuk, hogy 26 gén a dinnye színéért, 63 pedig a cukor felhalmozódásáért és a gyümölcs ízéért felel.

Sőt, állítólag a mag nélküli görögdinnyében több olyan gén található, amelyek a zamatos ízt erősítik, mint a magos társaikban, így egyáltalán nem kell attól tartanunk, hogy kevesebb ízélményt kapunk, ha ilyen fajtát vásárolunk.

600

Tudtad?

Magyarországon az '50-es években kezdtek el kísérletezni a mag nélkül dinnye termesztésével, így a '60-as években már magyar hibrid is a termesztők rendelkezésére állt. Viszont a drága vetőmagtermesztés, illetve a magas vetőmagár miatt végül nem terjedt el hazánkban. 

.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.