Írd be, mit keresel:

Áfonyás-almás galette, a rusztikus gyümölcsös pite

A galette egy felül nyitott, omlós tésztájú francia pitetorta, ami lehet édes és sós is. Leggyakrabban szezonális gyümölccsel készül, és rusztikus jellegét az adja, hogy a kör alakú sütemény tésztáját körben visszahajtják a töltelékre.

Cookta - 2016.08.11.
Áfonyás-almás galette, a rusztikus gyümölcsös pite

Mint minden francia omlós tészta, ez is vajjal készül, és nagyon egyszerűen. A vaj mellett liszt, egy kis cukor és minimális víz kell csak hozzá, de a vaj egy részét akár tejszínnel vagy tejföllel is kiválthatjuk, így rugalmasabb tésztát kapunk. A liszt egy részét is helyettesíthetjük teljes kiőrlésű liszttel vagy finomra darált dióval, mandulával.

A galette tölteléke szinte bármi lehet, ami nem túl leveses, és nem áztatja el nagyon a tésztát. A gyümölcsök közül természetesen az alma a leggyakoribb, amivel a galette-et készítik, ami nagyon jól keverhető, kombinálható más gyümölcsökkel is. Mivel az áfonyát nagyon szeretjük, de ára elég borsos ahhoz, hogy egy egész süteményt csak ezzel töltsünk, almával keverve került a galette-be, így is átvette a dominanciát a simulékony, semlegesebb alma mellett.

Forrás:
iStock

Áfonyás-almás galette

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 12 dkg vaj

A töltelékhez:

  • 3 nagyobb nyári alma
  • 15 dkg áfonya
  • 5 dkg szeletelt mandula
  • 2 csomag vaníliás cukor

Valamint:

  • 1 tojás
  • kevés kristálycukor

Elkészítés: A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukrot és a tejfölt hozzáadva gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük fél órára.

Közben az almákat kicsumázzuk, cikkekre, majd kisebb kockákra vágjuk, és egy tálban a vaníliás cukrokkal összeforgatjuk.

A tésztát kinyújtjuk egy nagyobb vagy több kisebb körré, a közepét megszórjuk a mandulalapocskákkal, ráhalmozzuk az almát, a tetejére szórjuk az áfonyát. A szabadon maradt széleket körben ráhajtjuk a töltelékre. A tésztát lekenjük felvert tojással, kevés kristálycukorral megszórjuk úgy, hogy az áfonyára is jusson.

180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a tészta. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd langyosan vagy teljesen kihűlve szeleteljük és tálaljuk.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.