A galette egy felül nyitott, omlós tésztájú francia pitetorta, ami lehet édes és sós is. Leggyakrabban szezonális gyümölccsel készül, és rusztikus jellegét az adja, hogy a kör alakú sütemény tésztáját körben visszahajtják a töltelékre.
Mint minden francia omlós tészta, ez is vajjal készül, és nagyon egyszerűen. A vaj mellett liszt, egy kis cukor és minimális víz kell csak hozzá, de a vaj egy részét akár tejszínnel vagy tejföllel is kiválthatjuk, így rugalmasabb tésztát kapunk. A liszt egy részét is helyettesíthetjük teljes kiőrlésű liszttel vagy finomra darált dióval, mandulával.
A galette tölteléke szinte bármi lehet, ami nem túl leveses, és nem áztatja el nagyon a tésztát. A gyümölcsök közül természetesen az alma a leggyakoribb, amivel a galette-et készítik, ami nagyon jól keverhető, kombinálható más gyümölcsökkel is. Mivel az áfonyát nagyon szeretjük, de ára elég borsos ahhoz, hogy egy egész süteményt csak ezzel töltsünk, almával keverve került a galette-be, így is átvette a dominanciát a simulékony, semlegesebb alma mellett.
Áfonyás-almás galette
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: A tésztához a lisztet a hideg vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukrot és a tejfölt hozzáadva gyors mozdulatokkal tésztává dolgozzuk. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük fél órára.
Közben az almákat kicsumázzuk, cikkekre, majd kisebb kockákra vágjuk, és egy tálban a vaníliás cukrokkal összeforgatjuk.
A tésztát kinyújtjuk egy nagyobb vagy több kisebb körré, a közepét megszórjuk a mandulalapocskákkal, ráhalmozzuk az almát, a tetejére szórjuk az áfonyát. A szabadon maradt széleket körben ráhajtjuk a töltelékre. A tésztát lekenjük felvert tojással, kevés kristálycukorral megszórjuk úgy, hogy az áfonyára is jusson.
180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a tészta. A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd langyosan vagy teljesen kihűlve szeleteljük és tálaljuk.