Írd be, mit keresel:

Szaftos húspogácsa és házi puffancs – a tökéletes hamburger titkai

Grillezéskor ne feltétlenül csak a nyársakra, zöldségekre gondoljunk... Egy kis előkészület után egyszerűen és gyorsan készíthetünk isteni hamburgert is kerti grillezőnkön. 

Cookta - 2016.08.12.
Szaftos húspogácsa és házi puffancs – a tökéletes hamburger titkai

Családunkban nagy kedvenc a gyerekek körében a házilag készített hamburger. A saját magunk által készített puffancs és húspogácsák ízvilága semmilyen bolti vagy gyorséttermi hamburgeréhez nem hasonítható. A faszénen sült húsok átveszik a kellemes füstös ízeket is, ezért lehetőleg ne használjunk a grill begyújtásakor gyújtófolyadékot vagy más kemikáliát! Próbáljuk meg kevés fagyújtós segítségével beindítani a parazsunkat. 😉

Forrás:
Kozsla Norbert

Puffancs

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 5 db tojássárgája
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 evőkanál só
  • 5 dl tej
  • 1 db tojás (a kenéshez)
  • szezámmag

Elkészítés: A hozzávalókat berakjuk a kenyérsütő gépbe úgy, hogy a folyékony anyagok kerülnek alulra a cukorral és az élesztővel, erre pedig a liszt. Elindítjuk a dagasztóprogramot, majd amikor lejárt, 20 percig letakarva pihenni hagyjuk, majd átgyúrjuk, és újabb 20 perc pihenés jön.

A pihenés után 10-14 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd egyenként zsemléket formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert egész tojással lekenjük, és elektromos sütőben 30-40 fokon majd 35-40 percig kelni hagyjuk.

Forrás:
Kozsla Norbert

Ha megkelt, ismét lekenjük, megszórjuk egy kevés szezámmaggal, majd 190-200 fokon kb. 18-25 perc alatt megsütjük.

Hamburger-húspogácsák

Hozzávalóik:

  • kb. 80 dkg darált marhahús
  • 15 dkg darált füstölt szalonna
  • 1 nagyobb vöröshagyma (apróra kockázva)
  • 2-3 reszeletnyi szerecsendió
  • 2 teáskanál majoránna
  • 2 evőkanál BBQ-szósz
  • 1 tojás
  • só, bors

Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk egy tálban, majd 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek alaposan összeérjenek. Kézzel pogácsákat formázunk, és a két tenyerünk segítségével kissé kilapítjuk, majd az előzőleg előkészített faszenes grillre helyezzük őket. Egy húslapát segítségével óvatosan a grillrácsra nyomkodjuk őket, és oldalanként 5-7 percet sütjük (a faszén hőmérsékletétől függően). Amikor már majdnem elkészültek, a félbevágott puffancsokat a húsok mellé helyezzük, és kissé megpirítjuk a belső felüket.

Forrás:
Kozsla Norbert

A puffancs alsó részére kevés dijoni mustárt és friss salátalevelet teszünk, majd ráhelyezzük a szaftos húspogácsákat. Lila hagymát, paradicsomszeleteket, csemegeuborkát halmozunk rá. Kívánság szerint még egy húspogácsát vagy egy szelet sajtot is rátehetünk, amit szakácsfáklyával kicsit átpirítunk, majd egy kevés BBQ-szósszal meglocsoljuk, és lefedjük a puffancs felső részével. 

Kisebb, fából készült grillnyárssal összetűzzük, és tálaljuk.

Forrás:
Kozsla Norbert

A receptet és a fotót Kozsla Norbert küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink receptjeit a Heinz és a Cookta közös grill receptversenyére, értékes ajándékokért! >>

Forrás:
Cookta.hu

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.