Grillezéskor ne feltétlenül csak a nyársakra, zöldségekre gondoljunk... Egy kis előkészület után egyszerűen és gyorsan készíthetünk isteni hamburgert is kerti grillezőnkön.
Családunkban nagy kedvenc a gyerekek körében a házilag készített hamburger. A saját magunk által készített puffancs és húspogácsák ízvilága semmilyen bolti vagy gyorséttermi hamburgeréhez nem hasonítható. A faszénen sült húsok átveszik a kellemes füstös ízeket is, ezért lehetőleg ne használjunk a grill begyújtásakor gyújtófolyadékot vagy más kemikáliát! Próbáljuk meg kevés fagyújtós segítségével beindítani a parazsunkat. 😉
Puffancs
Hozzávalók:
Elkészítés: A hozzávalókat berakjuk a kenyérsütő gépbe úgy, hogy a folyékony anyagok kerülnek alulra a cukorral és az élesztővel, erre pedig a liszt. Elindítjuk a dagasztóprogramot, majd amikor lejárt, 20 percig letakarva pihenni hagyjuk, majd átgyúrjuk, és újabb 20 perc pihenés jön.
A pihenés után 10-14 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd egyenként zsemléket formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, felvert egész tojással lekenjük, és elektromos sütőben 30-40 fokon majd 35-40 percig kelni hagyjuk.
Ha megkelt, ismét lekenjük, megszórjuk egy kevés szezámmaggal, majd 190-200 fokon kb. 18-25 perc alatt megsütjük.
Hamburger-húspogácsák
Hozzávalóik:
Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk egy tálban, majd 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek alaposan összeérjenek. Kézzel pogácsákat formázunk, és a két tenyerünk segítségével kissé kilapítjuk, majd az előzőleg előkészített faszenes grillre helyezzük őket. Egy húslapát segítségével óvatosan a grillrácsra nyomkodjuk őket, és oldalanként 5-7 percet sütjük (a faszén hőmérsékletétől függően). Amikor már majdnem elkészültek, a félbevágott puffancsokat a húsok mellé helyezzük, és kissé megpirítjuk a belső felüket.
A puffancs alsó részére kevés dijoni mustárt és friss salátalevelet teszünk, majd ráhelyezzük a szaftos húspogácsákat. Lila hagymát, paradicsomszeleteket, csemegeuborkát halmozunk rá. Kívánság szerint még egy húspogácsát vagy egy szelet sajtot is rátehetünk, amit szakácsfáklyával kicsit átpirítunk, majd egy kevés BBQ-szósszal meglocsoljuk, és lefedjük a puffancs felső részével.
Kisebb, fából készült grillnyárssal összetűzzük, és tálaljuk.
A receptet és a fotót Kozsla Norbert küldte. Köszönjük!