Írd be, mit keresel:

Foszlós fahéjas csiga – vegán változatban

Hónapok óta fahéjas csigára vágytam, de mindig halogattam, mert nem volt időm... Végül az első egyetemi vizsgám előtti este hirtelen felindulásból – vagy hogy a tanulás halogassam ;) – elkészítettem őket.

Cookta - 2016.08.14.
Foszlós fahéjas csiga – vegán változatban

Nem kell hozzá semmilyen különleges hozzávaló, csak egy kis türelem, amíg megkel a tészta, de ez minden kelt tészta sajátossága. Annyira elégedett voltam a végeredménnyel, hogy rögtön felfaltam belőle 5 darabot sütés után.

Csak ajánlani tudom, nagyon puha, foszlós a tésztája, és persze nem csak fahéjjal tölthető. Megígérem, hogy mindenki meg fogja nyalni mind a tíz ujját utána!

Forrás:
Yolanda

Vegán fahéjas csiga

Hozzávalók:

  • 1 csomag instant élesztő
  • 2,4 dl növényi tej
  • 11 dkg vegán vaj vagy margarin
  • 1/4 teáskanál só
  • 40 dkg finomliszt
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 bögre + 1 evőkanál nádcukor

Elkészítés: Egy lábosban melegítsük fel a növényi tejet 3 evőkanál vegán vajjal, addig, amíg elolvad a vaj, de ne forrjon fel a tej. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni. Melegnek kell lennie, de nem forrónak. Öntsük át a tejet egy nagy keverőtálba, és szórjuk rá az élesztőt. Hagyjuk 10 percig felfutni, majd adjuk hozzá az 1-1 evőkanál cukrot és sót, és keverjük jól el.

Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, ne egyszerre az egészet. Amikor összeáll ragacsos masszává, borítsuk ki egy liszttel megszórt felületre, és gyúrjuk jó alaposan át pár percig, hogy a többi lisztet is felvegye. Gyúrjunk belőle egy szép, sima labdát. A keverőtálat vékonyan olajozzuk ki, és tegyük bele a tésztát. Takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük kelni meleg helyre kb. 1 órára. A duplájára fog nőni.

Liszttel meghintett felületen nyújtsuk négyzet alakúra a tésztát, és 3 evőkanál olvasztott vegán vajjal kenjük le a tészta felületét egy ecset segítségével. Az 1/4 bögre nádcukrot és a fahéjat keverjük össze, majd szórjuk meg vele a tésztát. Szép egyenletesen, hogy mindenhova jusson. Az egyik végénél fogva szorosan tekerjük fel a tésztát, és egy éles késsel vágjuk kb. ujjnyi csigákra.

Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe a csigákat. Nem baj, ha közel lesznek egymáshoz, akkor szépen össze tudnak nőni. A maradék 2 evőkanál olvasztott vajjal kenjük le a csigák tetejét, és takarjuk le újra, hagyjuk addig kelni, amíg előmelegítjük a sütőt.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd süssük kb. 25-30 percig a csigákat, amíg szép aranyszínűek lesznek.

Forrás:
Yolanda

Én meglocsoltam kis cukormázzal, de ez el is hagyható. A cukormázhoz egyszerűen csak keverjünk ki porcukrot pár evőkanál növényi tejjel, és díszítsük vele a csigákat.

Melegen, frissen a legfinomabb! 

Forrás:
Yolanda

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.