Hónapok óta fahéjas csigára vágytam, de mindig halogattam, mert nem volt időm... Végül az első egyetemi vizsgám előtti este hirtelen felindulásból – vagy hogy a tanulás halogassam ;) – elkészítettem őket.
Nem kell hozzá semmilyen különleges hozzávaló, csak egy kis türelem, amíg megkel a tészta, de ez minden kelt tészta sajátossága. Annyira elégedett voltam a végeredménnyel, hogy rögtön felfaltam belőle 5 darabot sütés után.
Csak ajánlani tudom, nagyon puha, foszlós a tésztája, és persze nem csak fahéjjal tölthető. Megígérem, hogy mindenki meg fogja nyalni mind a tíz ujját utána!
Vegán fahéjas csiga
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy lábosban melegítsük fel a növényi tejet 3 evőkanál vegán vajjal, addig, amíg elolvad a vaj, de ne forrjon fel a tej. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni. Melegnek kell lennie, de nem forrónak. Öntsük át a tejet egy nagy keverőtálba, és szórjuk rá az élesztőt. Hagyjuk 10 percig felfutni, majd adjuk hozzá az 1-1 evőkanál cukrot és sót, és keverjük jól el.
Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, ne egyszerre az egészet. Amikor összeáll ragacsos masszává, borítsuk ki egy liszttel megszórt felületre, és gyúrjuk jó alaposan át pár percig, hogy a többi lisztet is felvegye. Gyúrjunk belőle egy szép, sima labdát. A keverőtálat vékonyan olajozzuk ki, és tegyük bele a tésztát. Takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük kelni meleg helyre kb. 1 órára. A duplájára fog nőni.
Liszttel meghintett felületen nyújtsuk négyzet alakúra a tésztát, és 3 evőkanál olvasztott vegán vajjal kenjük le a tészta felületét egy ecset segítségével. Az 1/4 bögre nádcukrot és a fahéjat keverjük össze, majd szórjuk meg vele a tésztát. Szép egyenletesen, hogy mindenhova jusson. Az egyik végénél fogva szorosan tekerjük fel a tésztát, és egy éles késsel vágjuk kb. ujjnyi csigákra.
Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe a csigákat. Nem baj, ha közel lesznek egymáshoz, akkor szépen össze tudnak nőni. A maradék 2 evőkanál olvasztott vajjal kenjük le a csigák tetejét, és takarjuk le újra, hagyjuk addig kelni, amíg előmelegítjük a sütőt.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd süssük kb. 25-30 percig a csigákat, amíg szép aranyszínűek lesznek.
Én meglocsoltam kis cukormázzal, de ez el is hagyható. A cukormázhoz egyszerűen csak keverjünk ki porcukrot pár evőkanál növényi tejjel, és díszítsük vele a csigákat.
Melegen, frissen a legfinomabb!