Írd be, mit keresel:

Hogy micsoda?! Tíz éven belül eltűnhet a banán

Sokan talán még emlékeznek rá, vagy hallották szüleiktől-nagyszüleiktől, hogy harminc-negyven évvel ezelőtt Magyarországon hiánycikknek számított a banán. Nos, van egy rossz hírünk: öt-tíz éven belül ismét azzá válhat, ráadásul nemcsak nálunk, hanem az egész világon!

Cookta - 2016.08.19.
Hogy micsoda?! Tíz éven belül eltűnhet a banán

Vannak dolgok az életben, amelyek annyira egyértelműnek tűnnek, hogy bele se gondolunk, mi lenne, ha egyszer eltűnnének, ilyenek például a gyümölcsök. Pedig képzeljük csak el: hiába innánk meg reggelire gyorsan egy finom, édes banánturmixot, vagy hiába sütnénk egy isteni banánkenyeret, sajnos nem lenne miből. Ijesztően hangzik, ugye? Ráadásul az unokáink talán már a Banános Joe-t sem fogják majd érteni…

A banán eltűnésének problémája nem új keletű, hiszen lassan már húsz éve fenyegetnek vele bennünket a kutatók. A lehetséges kipusztulásért egy három gombafajtából összetevődő, gyorsan fejlődő betegség, a sigatoka a felelős. Bár 2003-ban úgy tűnt, sikerült kiirtani az egyik legerősebb fajtáját, a fekete sigatokát, most újabb mutációja alakult ki, így tehát ismét nehézséggel kell szembenéznie a tudósoknak, a kilátások pedig nem túl jók: ha a dolgok továbbra is így folytatódnak, meglepően hamar, akár öt-tíz éven belül teljesen eltűnhet a banán, legalábbis abban a formájában, amiben mi most ismerjük. A megoldás pedig sokak számára nem túl kecsegtető, a kutatók ugyanis jelenleg nem a gomba kiirtásán, hanem a banán genetikai módosításán dolgoznak, ami természetesen ellenállóvá tenné a gyümölcsöt a gyilkos kórral szemben. Lehetséges, hogy tíz év múlva teljesen mást fogunk érteni a banán alatt, mint most?

Mindenesetre addig ne csüggedjünk, inkább használjuk ki ezt az édes, lendületet adó gyümölcsöt, amíg lehet! A legjobb banános receptjeinket itt találjátok, a teljes tanulmányt pedig a PLOS Genetics oldalán olvashatjátok.

Jól nézzük meg, amíg lehet!

Jól nézzük meg, amíg lehet!
Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.