A kemény vagy száraz grillezett hús rémálom, ám szerencsére néhány trükk betartásával egyszerűen süthetünk omlós, szaftos, fűszeres hússzeletet is a grillen.
Az egyik legkedveltebb húsféle grillezéshez a tarja. Ez a zsírszövetekkel erezett disznóság nem száraz, tartalmaz elég zsiradékot, ami megóvja a húst a sütés közbeni kiszáradástól. Egy szépen erezett, de nem túl zsíros tarja tehát tökéletes alap a kerti grillezéshez, ám ez önmagában még kevés: érdemes olajban pácolni sütés előtt, méghozzá akár több napig.
A pácolás előtt a húst felszeleteljük, de nem ám túl vékonyra. A legjobb, ha férfiujjnyi szeletekre vágjuk, így kellemesen átsül, de nem szárad ki. Nem klopfoljuk, csak meglapogatjuk egy kicsit, vagy kés fokával esetleg megütögetjük, hogy a rostok kissé fellazuljanak. A húst nem sózzuk pácolás előtt, és ha kész grillfűszerkeveréket használunk, akkor olyat válasszunk, ami nem tartalmaz sót. A só ugyanis folyadékot von el a húsból a pácolódás alatt, amitől a sülés során szárazabb, keményebb lesz. Majd csak közvetlenül sütés előtt sózzuk.
A fűszer mellett kellemes ízt ad a tarjának a hagyma, amivel tálba rétegezhetjük, majd olajjal felöntve legalább 2-3 napig érleljük. Az olaj egyrészt elzárja a levegőtől a húst, így nem romlik, hanem érik, másrészt puhítja is a húst. A pácoláshoz használt hagymát aztán megsüthetjük fóliába csomagolva a húsok mellett – kiváló kísérője lesz az omlós tarjának. Ahogy olvasónk és a recept küldője, Béla írja: „Felénk azt mondják, ez az étel így elkészítve verhetetlen.” Érdemes kipróbálni, biztos siker!
Pácolt, hagymás tarja tárcsán sült krumplival és görög salátával
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát megtisztítjuk, és vékony egész szeletekre vágjuk. A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, a rostokra merőlegesen. A hússzeleteket ízlés szerint beszórjuk a grillfűszerkeverékkel. Egy edénybe rétegesen belerakjuk a hús- és a hagymaszeleteket, öntünk rá egy kis étolajat. Az edényt lefedjük, és 2-3 napra a hűtőbe tesszük. Naponta egyszer megforgatjuk a húsokat.
Sütés előtt leitatjuk az olajat, és a hagymákat egy alufóliára gyűjtjük. A húsokat megsózzuk, és akkor kezdjük el sütni, mikor kb. 1 cm-es szürke parázs van a faszén tetején. Ki mennyire szereti átsütni, addig süti.
A sütéskor a grill oldalára kirakjuk a hagymákat az alufóliába becsomagolva, és az ott szépen megsül.
Mi köretnek tárcsán sült krumplit szoktunk hozzá sütni. Ezt vastagra kell vágni, és bő, forró olajban kisütni a tárcsán.
A görög salátához a megmosott uborkát, paradicsomot, paprikát és a meghámozott lila hagymát felkozkázzuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a kockára vágott vagy morzsolt feta sajtot. Oregánóval meghintjük, olívaolajjal meglocsoljuk, finoman összeforgatjuk.
A grillezett tarját a tárcsán sült krumplival és a salátával tálaljuk.
A receptet és a fotót Molnár Béla küldte. Köszönjük!