Felkelünk, főzünk egy kávét, a zaccot pedig még azzal a mozdulattal dobjuk is a kukába... Szinte mindenki végigcsinálja ezt a rutint reggelente, pedig az elhasznált kávézaccot még rengeteg módon fel lehetne használni. Mutatunk néhányat, hátha megváltozik a beidegződés!
Abban biztosan különbözik a véleményünk, hogy milyen a tökéletes kávé, de van a kávézásnak egy pontja, amit szinte mindannyian ugyanúgy csinálunk: kidobjuk a kukába a zaccot, pedig az elhasznált kávéőrlemény még azután is tele van jótékony hatással, miután már megittuk az első bögre ébresztőt. Ráadásul pénzt is spórolhatunk a felhasználásával, és teljesen természetes alapanyaggal van dolgunk. Lássuk csak, mi mindenre jó!
1. Távol tartja a bogarakat
Csak kevesen tudják, hogy a hangyák ki nem állhatják a kávé illatát, szóval máris megvan a természetes szer, ami távol tartja őket a konyhától. Csak hagyjuk megszáradni a zaccot, és szórjunk belőle egy keveset azokba a sarkokba, ahol közlekednek. Ezenkívül kis batyukba téve beakaszthatjuk a ruhásszekrényekbe is – szigorúan alaposan megszárítva, mert különben megpenészedik! –, ugyanis a molyok sem kedvelik annyira a kávét, mint mi! Sőt: gyűlölik!
2. Boldoggá teszi a növényeket
A kávézacc tele van magnéziummal, nitrogénnel, kalciummal és káliummal – szóval lényegében tökéletes „műtrágya”, vagyis tápanyag gyanánt. Ha a reggeli kávéból származó zaccot mostantól nem a kukába, hanem a virágcserepekbe vagy az ágyásokba öntjük, a növények biztosan hálásak lesznek a változásért. Ráadásul elijeszti a kártevőket is, mivel nemcsak a hangyák, hanem a csigák is utálják a kávészagot. A földigilisztákat cserébe odavonzza, akik a kertészek legjobb barátai!
További kávézaccos praktikákat itt találtok >>