Írd be, mit keresel:

Aszút vagy szamorodnit? Amit mindenkinek illik tudni a Tokajiról!

Tokaj neve elsősorban az aszú fogalmával forrt egybe. A világ legizgalmasabb természetesen édes, botritizált fehérbora azonban hírnévben egyelőre erősebb, mint ahányan rendszeresen kortyolnak is belőle. Az édes boroknak mostanság amúgy sem megy jól (ide most értjük az utólagosan felédesített, olcsóra pancsolt löttyöket), de nekünk idehaza legalább az alapokkal illik tisztába lennünk, mit is jelentenek a tokaji borkategóriák.

Cookta - 2016.08.24.
Aszút vagy szamorodnit? Amit mindenkinek illik tudni a Tokajiról!

Az aszú hozta meg a borvidék hírnevét, ami egy különleges, csak itt alkalmazott eljárással készül. Az érett aszúszemeket külön szüretelik, az ősz folyamán folyamatosan válogatják és gyűjtik. Ha belegondolunk, mennyi munkával is jár akár tucatszor bejárva az ültetvényt, egyenként átbogarászni a fürtöket és leszedegetni a botritizált szőlőszemeket, nos, akkor elképzelhetjük, miért is nem lesz sosem olcsó az aszú. De hát úgysem aszúból készül a napi fröccs, arra sokkal jobb a trendi rozé vagy a klasszik olaszrizling, az aszú maradjon meg egy estét szebbé tenni, vagy ünnepi koccintásra.

Forrás:
iStock

De hogy is készül tovább? A szüret végén az addig összegyűjtött aszúszemeket borba, frissen préselt mustba (ez még alkoholmentes, gyakorlatilag szőlőlé) vagy murciba, azaz már éppen beerjedt mustba áztatják. Egy fél nap, egy nap, amíg a bogyók felveszik a levet és megduzzadnak, ezeket aztán jó kipréselik. Ez maga az aszú, amely egy három évvel ezelőtti szabályozás szerint ezentúl csak 5 vagy 6 puttonyos lehet.

Hagyományosan készült 3 és 4 puttonyos aszú is, a puttonyszám azt jelöli, hogy egykoron annyi puttony aszúszemet tettek egy gönci hordó borba, ami 136,6 literes volt. Az olcsó aszúk azonban nem igazán kedveztek sem a borvidék imázsának, sem a tokaji borok rangjának visszaszerzésének, így ezeket meg kellett szüntetni. Aki olcsóbb, de édes, botritiszes jegyeket is mutató édes bort keres, az a szamorodni polcán keresgéljen.

Forrás:
iStock

Ma a szabályozás azt mondja ki, hogy az 5 puttonyos aszúnak minimum 120 g/l, míg a 6 puttonyosnak minimum 150 g/l természetes cukortartalommal kell rendelkeznie. Ezen felül természetesen a szabályozás sok részletre kiterjed, de ezeket érdemes megjegyezni.

Csak aszúszemekből préselve, az aszúszemek természetes, önsúlyától kialakult préslevéből készül az eszencia, míg a fordítás a már kipréselt aszútészta másodlagos felhasználása, amikor újabb adag száraz borban áztatják ki, a máslás pedig az aszúbor első fejtése után maradt seprő felöntése száraz borral.

A tokaji szamorodni talán a második legnépszerűbb kategória, a Tokaji borvidék területén termett, a botritizált, tőkén aszúsodott szőlőszemeket és ép szemeket is tartalmazó, válogatás nélkül szedett szőlőfürtök feldolgozásával készül. A szamorodni neve lengyel eredetű. Samorodny azt jelenti: magától termett, vagyis úgy, ahogy termett. A szamorodni lehet száraz (ez a ritkább) és édes (ez a népszerűbb).

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.