A szabadföldi, lédús, ízletes, illatos paradicsommal nem lehet betelni, érdemes is minél többféle módon fogyasztani. Például hűsítő és vitamindús levesként, amit a spanyoloktól lestünk el, és még főzni sem kell.
A gazpacho a spanyolok legismertebb nyári levese, ami szintén paradicsomos – és isteni –, ez is főzés nélkül készül, többféle zöldségből. Kerül bele hagyma, uborka, paprika, fokhagyma is a paradicsom mellett, némely receptben kenyér, nagyon változatosan, sokféle összeállításban készülhet. De érdemes megismerni a még ennél is egyszerűbb spanyol nyári levest, a salmorejót, amit tényleg csak szabadföldi paradicsomból szabad készíteni, mert ez a csodás alapanyag a lényege, és szinte nem is kell hozzá más.
A salmorejo andalúz fogás, Cordobából eredeztetik, és a mediterrán napfény íze és szépsége egy tányérba sűrítve. Vagyis pépesítve. Igazi szegény étel, hiszen csak napérlelte paradicsom, kenyér, olívaolaj, fokhagyma, pici ecet, só és bors van benne, esetleg egy kevés csili. Ráadásul a tűzhelyet sem kell bekapcsolni hozzá, ami egyébként a forró spanyol nyarakat tekintve tökéletesen érthető.
Ha azt mondjuk, hogy egy finom paradicsomsaláta levesbe álmodva, nem járunk messze az igazságtól. De ahogy egy salátára is pakolunk extrákat, úgy a levesbe is jól jön egy kis belevaló. Andalúziában apróra kockázott főtt tojás és sonka kerül bele leggyakrabban betétként, érdemes ezekkel gazdagítva tálalni.
Salmorejo – hideg spanyol paradicsomleves főzés nélkül
Hozzávalók:
A tálaláshoz:
Elkészítés: A paradicsomok héját keresztben bevágjuk, forró vízzel leforrázzuk, majd a vízből kiemelve a héjukat lehúzzuk. Kellően érett paradicsomnál ez nem is szükséges, forrázás nélkül is lehúzható a vékonyka héj. A megpucolt paradicsomokat felkockázzuk.
A kenyérszeletek héját levágjuk, a kenyérbelet felkockázzuk, annyi forró vizet adunk hozzá, hogy ujjnyira ellepje.
A paradicsomot és a beáztatott kenyérkockákat turmixgépbe öntjük, hozzáreszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzákanalazzuk az ecetet és az olajat, és alaposan összeturmixoljuk. Ha szeretjük, akkor egy csipet (vagy több) csilit is adhatunk hozzá. Felöntjük annyi vízzel, hogy kellemesen leveses, de sűrűbb állagot kapjunk, és hűtőbe tesszük tálalásig. 1–2 óra jót tesz neki, de akár előző nap is elkészíthetjük.