A csokoládétortának egyszerűen nem tudok ellenállni, számtalan módon készítettem már, de ha érik az őszibarack, ezt az egyszerű, de isteni kevert tésztás változatot mindig megsütöm.
A torta összeállítása roppant egyszerű, így kezdő háziasszonyok is bátran hozzáfoghatnak. Mivel egy fordított tortáról van szó, a tortaforma alját egyszerűen csak ki kell rakni az előzőleg cikkekre vágott őszibarackkal, majd rákanalazni a kevert csokoládés tésztát, és irány a sütő. A barack nagyon finom szaftosra sül a csokis réteg alatt, de nem áztatja el. Más gyümölccsel is finom, akár szilvával, körtével, ananásszal is érdemes kipróbálni: mennyei!
Ezután már nincs más dolgunk, mint kivárni, míg készre sül, majd kihűl a torta, és már tálalhatjuk is. Ízlés szerint pl. egy gombóc vaníliafagyival is megbolondíthatjuk, elrontani garantáltan nem fogja…
Őszibarackos csokoládétorta
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:
Elkészítés: A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd rakjuk ki a cikkekre vágott őszibarackkal.
A porcukrot, a vaníliás cukrot, az egész tojásokat és a puha margarint kezdjük el habosra keverni. Pár perc után adjuk hozzá a kakaót, majd keverjük alaposan össze. Ezután állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt. A lisztet keverjük össze a sütőporral, és a szódabikarbónával, majd szitáljuk hozzá a kakaós masszához, és szintén keverjük pár percig, hogy egy sima masszát kapjunk.
Ezután a tortaformában lévő barack tetejére kanalazzuk rá a simára kevert tésztát, majd egyenletesen simítsuk el a tetejét, kicsit ütögessük a tortaformát az asztal lapjához.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig, tűpróbáig.
A sütőből kivéve hagyjuk a tortát a formában pár percig hűlni, majd egy gyors mozdulattal fordítsuk át egy tálcára. Ezután a sütőpapírt óvatosan húzzuk le a barackról, és így hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.