Írd be, mit keresel:

Citromos túrótorta, a frissítő finomság

A túró varázslatos alapanyag, sós és édes túrós ételeinknek se szeri, se száma. A világ más tájaink inkább friss sajtnak tartják, kevés helyen annyire népszerű, mint a magyar gasztronómiában.

Cookta - 2023.08.29.
Citromos túrótorta, a frissítő finomság

Túrógombóc, túrófánk, túrós csusza, túrós pite és rétes, Rákóczi túrós, vargabéles, hogy csak a legismertebbeket említsük, túrópalacsinta, amiben benne van a túró és túrós palacsinta, aminek a tölteléke túró… Semleges, kissé savanykás ízének köszönhetően változatosan használhatjuk. És jól is tesszük, mert fehérjében gazdag, egészséges alapanyag, amit a szervezetnek könnyű megemészteni, és ha a soványabb fajtát választjuk, akkor még a kalóriatartalmára sem lehet panasz.

Egy túrótorta esetében természetesen nem feltétlenül kell spórolnunk a kalóriával, hiszen kényeztető finomság ez, ünnepi alkalmakra. Omlós linzertészta az alapja, amit tejföllel krémesített, tojással és cukorral gazdagított túrókrémmel töltünk, és ami igazán üdévé, finommá teszi, az a citrom, aminek leve és lereszelt héja is káprázatosan finommá teszi.

Forrás: iStock

Citromos túrótorta

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1/2 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 50 dkg krémes túró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 citrom
  • 2 dl tejföl
  • 3 egész tojás
  • 2 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés: A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a tojássárgát, a porcukrot és a reszelt citromhéjat is hozzáadva összegyúrjuk gyorsan, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Gombóccá formáljuk, és fóliába csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük.

A tésztát kinyújtjuk vagy direkt egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen, megszurkáljuk egy villával, majd sütőpapírt terítünk rá, babot vagy lencsét szórunk rá nehezéknek, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig elősütjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót a porcukorral, a citromok reszelt héjával és kifacsart levével, a tojásokkal, a tejföllel és az étkezési keményítővel simára keverjük.

A tésztáról eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt, a tölteléket belesimítjuk, és betoljuk a sütőbe kb. 25 percre. Nem baj, ha még remegős egy kissé a töltelék, amikor kivesszük, mert hűlés közben dermedni fog.

Amikor teljesen kihűlt, levesszük a tortaforma peremét, díszítésnek citromhéjat reszelünk rá, vagy citromkarikákkal ki is rakhatjuk, majd szeletelve tálaljuk.

Forrás: iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.