Vannak, akik lelkesednek érte vagy egyenesen imádják, mások teljesen érdektelennek találják a mozinézés két kedvelt nassolnivalójának házasítását, a pillecukros popcornt, vagyis a cukorral összeragacsolt pattogatott kukoricát, ami a tengerentúlon most nagyon népszerű.
A pattogatott kukorica még diéta alapja is lehet, hiszen tömegéhez képest elenyésző a kalóriatartalma, és ha nem a kész vajas-sós változatot részesítjük előnyben, hanem otthon pattogtatjuk zsiradék nélkül, gyorsan eltelít úgy, hogy kevés energiát viszünk be a szervezetbe. A pillecukor – vagy marshmallow, mályvacukor, habcukor – valaha gyógyszerként szolgált, persze nem a mai formájában. A mályvát már az ókorban használták torokgyulladás gyógyítására, és nemcsak forrázva, teaként, hanem cukorral és mézzel elkeverve, majd kihűtve, felaprítva, szopogatni való kis bonbonként.
Ma már a mályvacukrok valószínűleg semennyi mályvát nem tartalmaznak, nem is a torokgyógyító tulajdonságuk miatt népszerűek: becsapós édesség, mert könnyű, habos, szinte levegő… De nem az! Ha kicsit megolvasztjuk, látjuk, érezzük a tömény cukrot, amit a végtelenségig felfújnak, ahogy a pattogatott kukorica is kellően légies, pillekönnyű.
És ez a két kis pille lesz egy kis vajjal (szuperkönnyű, nem igaz?) és egy kis cukorral vagy kukoricasziruppal (édesen szép az élet…) igazi „lightos” desszert. Hát még ha csokiba is mártják…
Kalória van a tiramisuban és egy mascarponés sütiben is, de annak legalább van karaktere, nem úgy, mint a mikróban felmelegített pillecukorral összeragasztott pattogatott kukoricának…
A receptet nem is mutatjuk, ha valaki mégis szeretné elkészíteni, akkor a videó alapján megteheti.