Írd be, mit keresel:

Gluténmentesen is lehet szép az élet!

A gluténérzékenység vagy cöliákia egyre többeket érint, és elsőre szinte elképzelhetetlennek tűnik a lisztmentes, gluténmentes táplálkozás. Annyira életünk és ételünk középpontja a gabona és a belőle készülő kenyér, tészta, sütemény, hogy elsőre lehetetlen vállalkozásnak tűnhet ezek teljes kiiktatása az étrendünkből. Szerencsére egyre több új alapanyag kerül be a köztudatba és a boltokba, így egy kis tudással és néhány recept segítségével élvezetes lehet a táplálkozásunk. 

Cookta - 2016.08.30.
Gluténmentesen is lehet szép az élet!

A gluténérzékenység többnyire örökletes autoimmun betegség: a betegek elsőfokú rokonainak mintegy tíz százaléka is lisztérzékeny. Kiváltója a kalászos gabonafélékben – vagyis a búzában, a rozsban, az árpában és a zabban – lévő glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amely a szervezetben immunreakciót vált ki a vékonybélben, aminek következtében a vékonybél nyálkahártyájának bélbolyhai először sérülnek, majd elpusztulnak. Ez okozza az emésztési zavart, vagyis a tápanyagok felszívódásának romlását. Korábban ezt a sokakat érintő felszívódási zavart táplálékérzékenységnek vagy ételallergiának tartották, de ma már a szakemberek az autoimmun betegségek körébe sorolják. 

Forrás:
iStock

A cöliákia a statisztikák szerint 100 emberből 1-et érint, de mivel a tünetek nem mindig egyértelműek, így a legtöbb gluténérzékeny nem is tudja, hogy beteg, így valószínűleg jóval nagyobb az érintettek száma. A hasmenés, puffadás és fogyás (vagy épp hízás) elsődleges tünetek mellett kialakuló másodlagos tünetek is árulkodóak lehetnek, hiszen ezek már a tápanyagok felszívódásának zavarából, illetve ennek következményeként alakulnak ki. Így érdemes gyanakodni, ha csontritkulást, ödémát, vashiányos vérszegénységet, a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló-képességet tapasztalunk, illetve ingerlékenység, gyakori türelmetlenség, kedvetlenség keseríti az életünket.

Érdemes a figyelmeztető jeleket komolyan venni, mert a cöliákia olyan társult betegségekhez is vezethet, mint cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák, daganatos megbetegedések vagy éppen meddőség. A gluténérzékenységet a legegyszerűbben vérvizsgálattal szűrik, de ellenőrzésére számos más vizsgálat is létezik. A gluténérzékenység egyedüli terápiája a gluténmentes diéta, ami nem is olyan nehéz és körülményes, mint elsőre gondolnánk – és ma már szerencsére egyre több cukrászda és étterem, pékség rendelkezik gluténmentes kínálattal.

Forrás:
iStock

Tiltólista – mi tilos?

– Minden, ami tartalmaz búzát, árpát, rozsot és zabot, az ezekből készült liszteket, pelyheket, darákat, ide tartozik a kuszkusz és a bulgur is, a tönköly, a lisztes alapú tészták, kenyerek, sütemények
– Nagyon sok rejtett glutén leledzhet húskészítményekben, félkész- és készételekben, konzervekben, levesporokban, ételízesítőkben, fűszerkeverékekben, de még a ketchupban, mustárban is
– Gabonaitalok, tejes desszertek, pudingok, jégkrém, fagylalt, de még a sütőporban is lehet
– Sütemények, kekszek, csokoládék
– Instant kakaópor, kávé
– Gabona alapú alkoholos italok: sör, vodka, whisky

Mit szabad?

– Feldolgozás nélküli gyümölcsök, zöldségek, tőkehúsok, tej, tojás, hüvelyesek
– Rizs, köles, quinoa, tápióka, hajdina, kukorica, amaránt, illetve ezek lisztjei, valamint csicseriborsóliszt, sárgaborsóliszt, kukoricakeményítő, burgonyakeményítő
– Rizstészta, üvegtészta
– Valódi kakaó, kávé, tea
– Alkoholos italok: bor, gyümölcspálinka

Fontos!
Mivel nagyon sok rejtett gabona lehet a felvágottakban, félkész- és készételekben, fagyasztott termékekben, vásárláskor nem elég csak a termék címkéjét átböngészni, ráadásul nem is mindig minden kerül bele a felsorolásba, habár egyre szigorúbb a szabályozás. Ezért érdemes csak azokat a termékeket választani, melyek gluténmentességét a gyártó garantálja. Ezt általában a csomagoláson a gluten free, gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják felirat, vagy egy áthúzott búzakalász grafikája jelzi.

Ez a könyv segíthet, megrendelhető ide kattintva!

Ez a könyv segíthet, megrendelhető ide kattintva!
Forrás:
Alexandra.hu

A 100 legjobb gluténmentes étel

Nélkülözhetetlen kalauz a gluténmentes étkezéshez 100 ízletes recepttel

Ez a könyv nem egy egyszerű szakácskönyv. 100 olyan alapanyagot mutat be 100 recepten keresztül és részletes táplálkozási tudnivalókkal, amelyek kimondottan ajánlottak a gluténmentes étrendben, illetve amelyeket gabonapótlékként használhatunk sütemények, kenyerek készítéséhez. Hiteles és fontos könyv praktikus tippekkel és pontos tápanyagtartalommal, remek receptekkel.

Gluténmentes receptjeinket itt találod >>

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.