Aki valamilyen táplálékérzékenységben érintett, rákényszerül új alapanyagok felfedezésére, és kis kreativitással hamar rájön, hogy mennyi lehetőség rejlik például a korábban nélkülözött kölesben vagy a kukoricadarában. Ezt a finom, puha, mindenmentes édes gombócot nem csak a „mentes” étrendet követőknek ajánljuk!
Finomat ehetünk egészségesebben is, tökéletes példa erre a kókuszos kölesgombóc, amit megtölthetünk friss gyümölccsel – eperrel, meggyel, málnával, darabka őszibarackkal vagy érett körtével –, meghempergethetünk kókuszreszelékben, darált dióban, mandulában.
A köles fogyasztása nemcsak gluténérzékenyeknek ajánlott, hanem mindenkinek, mert nagyon egészséges: jótékony lúgosító hatása mellett kiemelkedő a rosttartalma, lassan szívódik fel a benne lévő keményítő, ezért cukorbetegeknek is szerencsés a fogyasztása. Emellett gazdag B-vitamin-forrás, de jelentős mennyiségű magnézium, foszfor, kálium, kalcium és vas is van benne.
Az aranygabonának is nevezett köles nagy előnye az is, hogy gyorsan megfő, édesen és sósan is készíthetjük, főzhetjük köretnek, rizottó jellegű egytálételnek, de még reggeli kásának is, vagy épp „hamis túrógombócnak”, mint az alábbi receptben.
Kókuszos kölesgombóc
Tej-, tojás-, szója-, glutén-, cukormentes
Hozzávalók:
A forgatáshoz:
Valamint:
Elkészítés: A kölest és a kukoricadarát háromszoros mennyiségű vízben csipet sóval külön-külön megfőzzük. Mikor kihűlt, összekeverjük a két masszát, hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és belereszeljük a citrom héját, ízlés szerint egy kis eritritet is adhatunk hozzá. Gombócokat formálunk belőlük, és a közepükbe egy-egy eperszemet rejtünk el. Kókuszreszelékben megforgatjuk (ha akarjuk, gyorsan, de nagyon gyorsan lefényképezzük, mielőtt ráveti magát a sáskahad), és tálaljuk.
Kínálhatunk hozzá tejfölt és eritritet, de anélkül is finom!
A receptet és a fotót Putóczki Gáborné küldte. Köszönjük!