A szabadföldi érett, zamatos paradicsom minden formában fantasztikus, de lepénybe viszonylag ritkán kerül főszereplőként. Pedig mintegy öt perc előkészülettel isteni mediterrán hangulatú fogást készíthetünk belőle – egy kis leveles tésztával és ricottával. Mutatjuk a receptet!
Nyár végén és az ősz első heteiben még dúskálunk a legaromásabb paradicsomokban, amit ügyesen eltehetünk lecsónak vagy szósznak, de salátának, hideg levesnek, töltve is élvezhetjük. De ha egy igazán gyors, nagyon mediterrán fogásban szeretnénk a nyár ízeit összekombinálni, akkor legyen az egy paradicsomos-ricottás lepény.
Paradicsom, ricotta, bazsalikom a főszereplők, bátran szerepelhetnének feltétként egy pizzán, de sokkal gyorsabb és egyszerűbb, ha kész leveles tésztával dolgozunk. Így inkább franciás quiche lesz ez a gyors fogás, amit bármelyik dél-francia városkában készíthetnének, bár ők inkább friss sajtot – fromage frais – használnának ricotta helyett. Így is kipróbálható, és a bazsalikom helyett akár kakukkfűvel.
Egy gazdag zöldsalátával tálalva könnyű és finom nyáresti vacsora, ami alig fél óra alatt elkészül. Jó étvágyat!
Ricottás-paradicsomos nyári lepény
Hozzávalók:
Elkészítés: A leveles tésztát kinyújtjuk, és egy kerek sütőtálba tesszük.
A ricottát keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a 3 elhabart tojást, a maréknyi parmezánt, felaprított bazsalikomot, sót és borsot, összekeverjük, majd a tésztára kenjük egyenletesen, kis peremet hagyva. A cikkekre vágott paradicsommal kirakjuk a tetejét, picit megsózzuk.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20–25 perc alatt megsütjük.