Már a sülő pitetorta illata is annyira fantasztikus: ahogy a vanília és az érett barack édessége keveredik, betölti a konyhát és az egész lakást, órák múlva is otthonosságot sugall, békebeli szép időket, pedig a recept rettentően egyszerű.
A piténk alapja a mindig jó joghurtos kevert tészta, amihez ráadásul a joghurtospohár a mérőedény, így egy keverőtálon és a piteformán kívül csak a kézi robotgép habverőire lesz szükségünk. Pár perc az összeállítása, a sütőben – a pitetál méretétől függően – 30 perc alatt el is készül. A tésztája nagyon könnyű, nem szárad ki, és ha napok múlva maradna még belőle valami csoda folytán, akkor is puha – a joghurtnak (és az olajnak) köszönhetően.
A joghurt helyett használhatunk bátran kefirt vagy tejfölt is, mindegyikkel jó lesz, a vaníliás cukrot viszont ne hagyjuk ki belőle, mert mennyeien illik mind az őszibarackhoz, mind az áfonyához. Aki szeretné, dúsíthatja a tésztát más fűszerekkel, darált mandulával vagy kókuszreszelékkel, de az alapváltozat is nagyon gazdag ízvilágú a szaftos baracknak köszönhetően. Ja, nektarinnal is ugyanúgy elkészíthető természetesen!
Barackos-áfonyás kevert pite
Hozzávalók:
A tetejére:
Elkészítés: A tészta alapanyagait egy keverőtálba mérjük, kézi habverővel simára keverjük néhány perc alatt.
Egy kapcsos tortaformát kikenük és lisztezünk, majd a tésztát belesimítjuk. A tetejét sűrűn kirakjuk a cikkekre vágott barackkal, megszórjuk az áfonyával, meghintjük a vaníliás cukorral.
180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, ekkor tűpróbával ellenőrizzük, és ha szükséges, még addig sütjük, amíg már nem ragad rá tészta.
Langyosra hűlve kivesszük a kapcsos formából, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.