A szépség utáni vágyunkat mindenre kiterjesztjük, már a polcokra is csak tökéletes formájú zöldségek kerülnek, a csúnyább társaik pedig egyszerűen hulladékként végzik. Pedig a tanulmányok azt mutatják, hogy ennek pont fordítva kéne történni. Már ha a tápanyagtartalmukat és az ízüket nézzük.
Eliza Greenman, egy fiatal farmer, megállapította, hogy a csúnyácska gyümölcsök édesebbek, kb. 2–5 százalékkal magasabb cukortartalommal bírnak, mint a csinosabb társaik. Ráadásul egy tanulmány is megállapította 2010-ben, hogy a sérülésekkel és a különféle dudorokkal rendelkező zöldség- és gyümölcsfélék több tápanyagot és antioxidánst tartalmaznak. A felfedezésről még egy animációs videó is készült.
Az ételpazarlás ellen és egyben a csúnya zöldségek/gyümölcsök védelmében több kampány is indult. Legutóbb Franciaországban készítettek egy jópofa kampányt, ami sikeresnek is mondható, ugyanis az európai média is pozitívan reagált rá, de a francia vásárlók is örültek neki, és boldogan vásárolták meg az olcsóbb, fura alakú, úgynevezett „moche”, vagyis csúnya árut – illetve az ezekből készült leveseket, ivóleveket.