A világ szakácsai egy fantasztikus kezdeményezéssel rukkoltak elő a tragikus olaszországi földrengés áldozatainak megsegítésére: a leginkább érintett Amatrice kedvelt fogását felvették étlapjukra, az étel árából befolyt összeget pedig eljuttatják a földrengés áldozatainak. Magyar csapat is csatlakozott, erről itt írtunk, de most megmutatjuk a híres receptet is.
Egyszerű és ízig-vérig olasz recept, több száz éves olasz fogás, amit valaha a pásztorok készítettek maguknak füstölt tokaszalonnával, bazsalikommal és parmezánnal, jó tartalmas, emberes étel volt, ami csak később vált paradicsomossá és jóval könnyebbé, ez a változat ismert ma amatriciana néven. Spagettivel, pennével, bucatini és rigatoni tésztákkal készül leggyakrabban, az olaszok szerint ezeket fogja be legjobban a kis csilivel megbolondított egyszerű olasz szósz, all'amatriciana, vagyis Amatrice módra készítve.
Pasta all'amatriciana – Tészta Amatrice módra
Hozzávalók:
Elkészítés: A felkockázott szalonnát egy serpenyőbe tesszük, zsírját kiolvasztjuk, a szalonnát megpirítjuk,
hozzáadjuk a finomra vágott csilipaprikát. Ezután felöntjük a darabolt konzervparadicsommal és a levével, sózzuk, borsozzuk, majd 10-15 percig főzzük gyenge tűzön, amíg be nem sűrűsödik.
Közben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, összeforgatjuk a szósszal, és reszelt parmezánnal meghintve tálaljuk.