Írd be, mit keresel:

Párnacsücske hájas tésztából – a hagyomány jegyében

Nagyon ropogós, morzsálódós, ezerlevelű sütemény a jó hájas tészta. Igazi nagymamaféle sütemény, mivel elkészítése időt, odafigyelést, tapasztalatot is igényel, de a végeredmény mindenért kárpótol. Érdemes nekiállni, mert isteni finom, és ha társasággal készítjük, a közös munka ráadásul jó játék is.

Cookta - 2023.09.03.
Párnacsücske hájas tésztából – a hagyomány jegyében

Egy jó kis szilvalekváros párnacsücske süti vagy hájas pogácsa gyerekkori emlékeket idéző finomság, ami igazi remekmű, ha házilag készítjük. A hájas tészta tulajdonképpen egy hajtogatott leveles tészta, amit nem vajjal vagy margarinnal, hanem a sertés hashártyáját kitöltő, úgynevezett fodorháj felhasználásával készítünk. A hájat először is hideg vízbe kell áztatni, majd ledarálni vagy késsel elkaparni, kis liszttel összedolgozni. Furamód az ezzel a nehéz krémmel megkent és hajtogatott tésztalapok a sülés során pillekönnyűvé válnak, eltűnik, vagy inkább beépül a zsiradék a tésztába, egyáltalán nem nehéz vagy zsíros a végeredmény.

Forrás: iStock

Arra mindenképpen érdemes figyelni, hogy inkább hűvös helyen dolgozzunk a hájjal és a hájas tésztával, hogy ne olvadjon meg a levegő hőmérsékletétől, mert akkor szalonnás, élvezhetetlen lesz a tészta, ugyanígy pihentetéskor is biztosítsunk hideg helyet a leveles tésztánknak.

Ha már nekiállunk, készíthetünk belőle nagyobb adagot is, fagyasztóban jól eltartható, így másodjára már kevesebb munkával készíthetjük a finom sütit.

Forrás: iStock

Párnacsücske

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 40 dkg tisztított, darált háj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tojás
  • 1/2 dl fehérbor (vagy 1 evőkanál ecet)
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 csapott kávéskanál cukor
  • szódavíz vagy víz

Elkészítés: A hájat 10 dkg liszttel jól eldolgozzuk, hidegre tesszük.

A megmaradt lisztet a tojással, a tejföllel, a borral vagy az ecettel, a sóval és a cukorral elkezdjük összedolgozni, majd szódavizet vagy sima vizet adagolunk hozzá, hogy jól kidolgozzuk, majd 15 percet pihentetjük.

Utána a tésztát vékonyra kinyújtjuk, és a lisztes hájat egyenletesen a tésztára kenjük. Az egészet felcsavarjuk, nyújtófával előbb kissé ellapítjuk, majd táglalappá nyújtjuk, és jobbról és balról is behajtjuk. 20 percig hideg helyen pihentetjük. A nyújtást, hajtogatást és pihentetést még kétszer megismételjük.

A hájas tésztát ezután 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, 6 cm-es négyszögeket vágunk, közepére sűrű savanykás lekvárt teszünk, háromszögekbe összehajtjuk, és jó forró, 200 fokos sütőbe toljuk, pirulásig sütjük.

Készíthetjük párna alakra is, egyenes vonalban hajtva, párolt almával, mákkal vagy dióval töltve.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.