Írd be, mit keresel:

Crumpet, a lukacsos palacsinta

Az egyik legrégebbi írásos recepttel rendelkező étel az angol crumpet, a pufók amerikai palacsinta elődje. Élesztős tésztával készül, ettől lesz a sülés közben ilyen szivacsos, izgalmas az állaga.

Cookta - 2016.09.04.
Crumpet, a lukacsos palacsinta

Ráérős hétvégi reggelik sztárja lehet ez a nálunk kevéssé ismert finomság, de uzsonnára is remek, ahogy az angolok az ötórai tea mellé is szívesen fogyasztották. Ma elsősorban Új-Zélandon és Ausztráliában kedvelt, de Angliában is rendszeresen készítik. Lukacsos szerkezete miatt szivacsként szívja be a finom dzsemet, vajat, mézet, de akár sós feltétekkel, kísérőkkel is nagyon finom.

Forrás:
iStock

A crumpet tésztája élesztős, így hagynunk kell kelni, vagyis a sütőporos amerikai palacsintához képest kissé időigényesebb a készítése. Ha igazán szép kis palacsintákat szeretnénk, fémgyűrűkben érdemes sütni, de ennek hiányában is elkészíthetjük, legfeljebb nem lesznek ennyire tökéletes kör formájúak. Ha van fémgyűrűnk, akkor azt is és a serpenyőt is érdemes kikenni kis olvasztott vajjal. Az egyik, az első alsó oldala sima lesz, sülés közben a felső oldal a benne dolgozó élesztőtől lesz lukacsos, szivacsos. Megfordítás után ezt már csak röviden kell sütni.

Forrás:
iStock

Hidegen is nagyon finom, akár édesen, de még inkább sósan: sonkával, füstölt lazaccal, sajtkrémekkel, kencékkel is ideális.

Crumpet (angol élesztős palacsinta)

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 1 csomag (2 x 7 g) száírított élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 3,5 dl langyos tej
  • 1,5 dl langyos víz
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • kevés olvasztott vaj a sütéshez

Elkészítés: A lisztet egy keverőtálba mérjük, hozzáadjuk a szárított élesztőt, elkeverjük. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, a liszthez öntjük, és egy fakanállal alaposan elkeverjük, majd 20 percet langyos helyen pihentetjük.

A szódabikarbónát és a sót a langyos vízzel elkeverjük, és az élesztős tésztához adjuk, elkeverjük, és még 10 percet pihentetjük.

Egy serpenyőben kevés vajat olvasztunk, és a masszából kanállal kupacokat teszünk bele, vagy a kivajazott fémgyűrűkbe kanalazunk a masszából, és 4-5 perc sütés után megfordítjuk, és még 1-2 percig sütjük.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.