Írd be, mit keresel:

Császármorzsa, a fejedelmi desszert

Nagyon egyszerű és kiadós fogás a smarni, amit daramorzsának is neveznek, mégis legelterjedtebb elnevezése a császármorzsa. Nem véletlenül, hiszen több legenda szerint Ferenc József állítólagos kedvence volt.

Cookta - 2016.09.04.
Császármorzsa, a fejedelmi desszert

Az mindenesetre biztos, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia egyik széles körben kedvelt étele a Kaiserschmarrn, amit a mese szerint egy vadászat alkalmával kóstolt a császár, amikor is eltévedt az erdőben, majd az erdészházhoz érve bekopogott. Az erdészné annyira meglepődőtt, hogy zavarában elkezdte kevergetni a palacsintát a serpenyőben. Így született a recept, ami viszont annyira ízlett Ferenc Józsefnek, hogy ezután így készíttette az udvarában is.

Sokféle változata létezik a császármorzsának: vannak, akik csak darával, mások csak liszttel készítik, a leggyakrabban azonban a kettő keverékével készül. Gyakorlatilag egy sűrű palacsintatészta, amit ízlés szerint darabosabbra vagy egészen morzsásra sütünk serpenyőben.

Forrás:
Hámori Zsófia

Mi most az általunk legjobbnak tartott változatot mutatjuk, részletesen, fázisfotókkal.

Császármorzsa

Hozzávalók:

  • 20 dkg búzadara
  • 1,5 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 teáskanál vanília-kivonat vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 6 db tojás
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja

A sütéshez:

  • 10 dkg vaj

A tálaláshoz:

  • porcukor/ baracklekvár/ szörp

Elkészítés: A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat a cukorral és a vanília-kivonattal robotgéppel habosra, krémesre keverjük, hozzáadjuk a tejet, majd a lisztet és a búzadarát, alaposan elkeverjük. A keveréket 20 percet hagyjuk állni, hogy a búzadara megszívhassa magát.

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Ezután a tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd a habot hozzákeverjük a masszához.

Forrás:
Hámori Zsófia

A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, beleöntjük a masszát. Egy fakanállal folyamatosan kevergetjük, míg szét nem esik morzsáira – közepes lángon dolgozzunk, és legyünk türelmesek, kb. 20–30 perc, míg egy nagyobb adag átsül. 

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

Forrás:
Hámori Zsófia

A császármorzsát frissen, forrón, porcukorral megszórva, vagy ízlés szerint lekvárral, gyümölcsszörppel kínáljuk.

Forrás:
Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.