Írd be, mit keresel:

Tabulé – frissítő saláta sok petrezselyemmel

Tabulé, tabbouleh, tabuli, taboulet néven is ismert ez a közel-keleti fogás, az arab konyha egyik klasszikusa, amit számtalan változatban készítenek. Nagyon egyszerű, egészséges és finom, önmagában vagy köretnek is kínálhatjuk.

Cookta - 2016.09.05.
Tabulé – frissítő saláta sok petrezselyemmel

Bulgur vagy kuszkusz az alapja a tabulénak, mindkettő gyorsan konyhakész állapotba hozható, egyszerűen csak forró vízzel kell leöntenünk, és hagyni egy kicsit pihenni, míg felszívják a folyadékot és megpuhulnak. Ezalatt felaprítjuk a zöldségeket és a zöldfűszereket, amelyek tetszőlegesek lehetnek. A leghíresebb, libanoni változatban csupán rengeteg petrezselyem és paradicsom van, de sokféle változat létezik.

A tabuléba tehetünk a paradicsom mellett uborkát, lilahagymát vagy újhagymát, húsos paprikát, kukoricát, durvára reszelt sárgarépát, olajbogyót is, a petrezselyem mellett pedig gyakran kerü bele menta és koriander is, ezek még frissebbé, üdébbé teszik. Emellett citromlé és olívaolaj ízesíti, és érdemes egy kicsit pihentetni összeállítás után, hogy az ízek összeérjenek.

Forrás:
iStock

Ha főételnek, önálló fogásnak készítjük, bátran gazdagíthatjuk főtt csicseriborsóval, morzsolt fetasajttal, grillezett cukkinivel vagy padlizsánnal – nagyon jól alakítható alapanyagról van szó, nyugodtan játsszunk az ízekkel, variációkkal.

Tabulé

Hozzávalók:

  • 2,5 dl bulgur
  • 5 dl víz vagy zöldségalaplé
  • 2-3 paradicsom
  • 1 kígyóuborka
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 fej lilahagyma (lehet újhagyma is)
  • 1 csokor aprított petrezselyem
  • néhány levél menta
  • 1 citrom
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A bulgurt tálba tesszük, megsózzuk, majd zubogó forró vízzel leöntjük, lefedjük, és állni hagyjuk, amíg beszívja a vizet. Közben apróra felkockázzuk a paradicsomot, az uborkát, a kaliforniai paprikát és a lilahagymát, finomra vágjuk a petrezselymet és a mentát. 

Az előkészített zöldségeket a bulgurhoz adjuk, hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összeforgatjuk. 

Tálalás előtt néhány órát a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.