Tabulé, tabbouleh, tabuli, taboulet néven is ismert ez a közel-keleti fogás, az arab konyha egyik klasszikusa, amit számtalan változatban készítenek. Nagyon egyszerű, egészséges és finom, önmagában vagy köretnek is kínálhatjuk.
Bulgur vagy kuszkusz az alapja a tabulénak, mindkettő gyorsan konyhakész állapotba hozható, egyszerűen csak forró vízzel kell leöntenünk, és hagyni egy kicsit pihenni, míg felszívják a folyadékot és megpuhulnak. Ezalatt felaprítjuk a zöldségeket és a zöldfűszereket, amelyek tetszőlegesek lehetnek. A leghíresebb, libanoni változatban csupán rengeteg petrezselyem és paradicsom van, de sokféle változat létezik.
A tabuléba tehetünk a paradicsom mellett uborkát, lilahagymát vagy újhagymát, húsos paprikát, kukoricát, durvára reszelt sárgarépát, olajbogyót is, a petrezselyem mellett pedig gyakran kerü bele menta és koriander is, ezek még frissebbé, üdébbé teszik. Emellett citromlé és olívaolaj ízesíti, és érdemes egy kicsit pihentetni összeállítás után, hogy az ízek összeérjenek.
Ha főételnek, önálló fogásnak készítjük, bátran gazdagíthatjuk főtt csicseriborsóval, morzsolt fetasajttal, grillezett cukkinivel vagy padlizsánnal – nagyon jól alakítható alapanyagról van szó, nyugodtan játsszunk az ízekkel, variációkkal.
Tabulé
Hozzávalók:
Elkészítés: A bulgurt tálba tesszük, megsózzuk, majd zubogó forró vízzel leöntjük, lefedjük, és állni hagyjuk, amíg beszívja a vizet. Közben apróra felkockázzuk a paradicsomot, az uborkát, a kaliforniai paprikát és a lilahagymát, finomra vágjuk a petrezselymet és a mentát.
Az előkészített zöldségeket a bulgurhoz adjuk, hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összeforgatjuk.
Tálalás előtt néhány órát a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.