Kiadósabb, tartalmasabb reggelinek, de akár gyors meleg vacsorának is remek a zsemlében sütött tojás. Ha nincs friss péksüteményünk, akkor is jó választás lehet, hiszen a szikkadtabb zsemle is felfrissül a sütőben átsütve.
A tojás klasszikus reggeli étel, gyorsan elkészíthető és laktató, ráadásul rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Elsősorban teljes értékű fehérjében gazdag: tartalmazza az összes olyan aminosavat, amit az emberi szervezet nem tud előállítani. E-, D- és A-vitamin is bőséggel található benne, valamint B2-, B12-vitamin és folsav is, valamint vas-, foszfor- és cinktartalma is az egészségünket szolgálja.
A klasszikus ham & eggs mellett népszerű a baconnel sütött tükörtojás is, de egy kis csavarral és reszelt sajttal mindezt egy zsemlébe is komponálhatjuk. Megéhezni ebédig ezután biztosan nem fogunk!
Zsemlében sült tojás baconnel és sajttal
Hozzávalók:
Elkészítés: A zsemlék tetejét levágjuk, a zsemle belsejét kikaparjuk. Megmártjuk tejben, de nem áztatjuk, csak épp megnedvesítjük, majd tepsibe tesszük. Megszórjuk a reszelt sajt felével, az üregeket kibéleljük 1-1 szelet baconnel, 1-1 tojást ütünk mindegyikbe.
200 fokos sütőbe toljuk, 5 percig sütjük, majd rászórjuk a tetejére a maradék sajtot, és még 6-8 percig sütjük.
Tálaláskor megszórjuk finomra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel.
Tojáskedvelőknek ajánljuk
Aki szereti a tojásos ételeket, ebből a könyvből válogathat a 100 legjobb tojásételből. Levesek, vendégvárók, omlettek, desszertek, mint például a piskótacsók, a berber omlett, a hideg tojás pikáns mártással vagy a majoránnás tojásleves.