Írd be, mit keresel:

A legegyszerűbb sajtropogós: parmezáncsipsz sütőben vagy serpenyőben

Ropogtatni, nassolni néha nagyon jó, de azt is tudjuk, hogy a készen kapható rágcsák, csipszek nem hatnak túlságosan jótékonyan a szervezetre, sőt... A bolti rágcsák helyett viszont készíthetünk házilag is finom zöldségcsipszet vagy akár reszelt parmezánból sajtcsipszet.

Cookta - 2016.09.09.
A legegyszerűbb sajtropogós: parmezáncsipsz sütőben vagy serpenyőben

A parmezán az egyik kedvenc sajtunk, egész kis mennyiség is elég belőle a boldogsághoz. Nemcsak tészták és rizottók kiegészítője lehet, hanem salátába téve is remek, sőt, lereszelve isteni csipszet süthetünk belőle.

A parmezánnál alapszabály, hogy csakis frissen reszelve jó. Hiába lehet kapni reszelve, annak semmi, de tényleg semmi köze a frisshez – sem ízben, sem állagban. Igaz, hogy nem olcsó mulatság, de mivel kevés kell belőle, így érdemes a frisset választani. Az igazi parmezán, a parmigiano reggiano eredetvédett, vagyis csak azt a sajtot nevezhetik így, amelyik Olaszország Emilia-Romagna tartományában, a szigorú, parmezánra vonatkozó előírások alapján készül. Az eredeti mellett léteznek hasonlóan finom parmezán jellegű sajtok, mint a grana padano, amit ugyanúgy használhatunk, mint a parmezánt. 

A frissen lereszelt parmezánból serpenyőben vagy sütőben is készíthetünk csipszet. Diétásnak mondjuk nem nevezhető, hiszen zsíros sajtról van szó, de paleoétrendbe jól beilleszthető. Rágcsának is nagyon finom, de tehetjük salátába, vagy nagyon jó kísérője egy krémlevesnek.

Forrás:
iStock

Az ausztrál Aussie teflonos serpenyőben készíti, egyszerűen csak egyenletesen beleszórja a serpenyőbe a sajtot, és közepes hőmérsékleten addig süti, amíg kellően össze nem áll, kb. 3-4 perc alatt. Utána 20-25 másodpercet pihenni, kicsit hűlni hagyja, majd egy lapáttal alányúlva kiemeli, papírtörlőre helyezi, majd késsel felvágja. Igazán ropogós csak teljes kihűlés után lesz.

Objektum doboz

Mikes Márk is készített már nekünk sajtropogóst, ő sütőpapírral bélelt sütőlemezre reszelte a sajtot, és 185 fokos sütőben 10 perc alatt megsütötte. Mindkét megoldás tökéletes!

Objektum doboz

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.