A tepsis fogások nemcsak finomak, de nagyon gyorsan összeállíthatóak, változatosan, épp a szezon vagy a hűtőnk kínálata alapján. Pár perc munka, és a sütő elvégzi a többit. Az egyik legnépszerűbb változat a krumplival együtt sült csirke, amit most mediterrán hangulatban készítünk el.
Bőre ropogósra sül, húsa omlósra, sovány és mégis ízletes, viszonylag gyorsan meg is van: igen, ez a csirke, akár a mellét, akár a combját választjuk, de még csirkeszárnnyal is elkészíthető ez a fogás. A krumpli mellé érdemes más zöldégeket is a tepsibe dobálni, mert ettől szaftosabb és ízesebb lesz az ételünk. A paradicsomot, a zöldpaprikát és a hagymát mi semmi esetre sem hagynánk ki a tepsis fogásból, de tehetünk bele cukkinit, tököt, padlizsánt és gombát is akár.
A mediterrán hangulatot egy kis kakukkfűvel és fehérborral csempészhetjük bele ebbe a rém egyszerű, de nagyon finom fogásba, ha kedveljük, egy maréknyi olajbogyót is adhatunk hozzá, de ízlés szerint más zöldfűszerekkel – majoránnával, rozmaringgal, bazsalikommal –, kevés vagy sok fokhagymával is gazdagíthatjuk az ízeket.
Jól illik hozzá egy joghurtos zöldsaláta, ami szintén pikk-pakk összeállítható, és máris kész a kiadós és mindenki kedvence tepsis fogás.
Mediterrán sült csirke tepsis zöldségekkel
Hozzávalók:
Elkészítés: A csirkét megmossuk, leszárítjuk, sóval és borssal bedörzsöljük. A krumplit alaposan megmossuk, félbevágjuk. A lila hagymát és a paradicsomot cikkekre vágjuk, a zöldpaprikát felkockázzuk.
Az összes zöldséget egy tepsibe tesszük, sózzuk, meghintjük a kakukkfűvel, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és alaposan összeforgatjuk. A csirkét a zöldségek közé-mellé tesszük, meglocsoljuk a fehérborral, lefedjük alufóliával.
180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 45-50 percet sütjük, majd a fóliát levéve egy kicsit megpirítjuk.
A pirosra sült csirkét a fűszeres sült zöldségekkel tálaljuk, egy jó nagy adag salátával.