Írd be, mit keresel:

Ropogós zabpelyhes zsemle pofonegyszerűen

Ez az egyik kedvenc zsemlereceptem, mert nincs vele sok macera, több napig finom, puha marad, na persze, ha marad belőle, mert langyosan szinte abbahagyhatatlan. 

Cookta - 2016.09.11.
Ropogós zabpelyhes zsemle pofonegyszerűen

Igen sokszor megsütöm ezt a finom péksüteményt, rém egyszerű az elkészítése: a tésztát nem kell dagasztani, a hozzávalókat csak egyszerűen össze kell keverni, majd hagyni, hogy szépen megkeljen a tészta. Kelesztés után is roppant egyszerű a teendőnk, mivel a megkelt tésztát csak kis halmokban a sütőpapírra kell kanalazni, majd irány a sütő. Kb. 25 perc múlva pedig már ott illatoznak a rácson a szép pirosra sült, ropogós zsemlék.

A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, mákkal, zabpehellyel, lenmaggal, akár többféle zsemlét is készíthetünk így egyszerre: mindenki lelkesedni fog érte!

Forrás:
Kard Éva

Zabpelyhes zsemle

Hozzávalók kb. 12 db zsemléhez:

  • 35 dkg liszt (BL-55)
  • 10 dkg zabpehely (lisztté őrölve)
  • 1 teáskanál cukor
  • 2-3 teáskanál só
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 3,5-4 dl víz (langyos)
  • 1 evőkanál olaj

A tetejére:

  • mák, napraforgómag, szezámmag…

Forrás:
Kard Éva

Elkészítés: Ha nagyobb szemű zabpehellyel dolgozunk, akkor elsőként őröljük meg kávédarálóval vagy aprítóval, ha finomabb szemcséjű, akkor nem szükséges. Szóval a lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a cukorral, a sóval és a szárított élesztővel, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést, és öntsük bele az olajat, valamint a víz 2/3 részét.

Fakanállal keverjük alaposan össze, hogy egy sűrűbb, nokedliszerű tésztát kapjunk. A maradék vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta!!!

Ezután egy fóliával takarjuk le a tálat, majd langyos helyen kelesszük meg 1-1,5 óra alatt a tésztát.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egy púpozott evőkanállal, egymástól távolabb, helyezzünk rá halmokat a tésztából. Ízlés szerint szórjuk meg a tetejét pl. mákkal, szezámmaggal, napraforgómaggal… Spricceljük meg gyengén hideg vízzel a zsemléket és a sütőpapírt is, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepesnél kicsit melegebb sütőben süssük 25-30 perc alatt készre – én légkeverésnél 160 fokon 25 percig sütöttem. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A frissen kisült zsemlék kívül ropogósak, belsejük pedig finom puha. Én nejlonzacskóba csomagolva 2 napig tároltam, mire elfogyott. Közben a ropogós héja kissé megpuhult, de ettől még nagyon finom, élvezhető maradt a zsemle.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.