Ez az egyik kedvenc zsemlereceptem, mert nincs vele sok macera, több napig finom, puha marad, na persze, ha marad belőle, mert langyosan szinte abbahagyhatatlan.
Igen sokszor megsütöm ezt a finom péksüteményt, rém egyszerű az elkészítése: a tésztát nem kell dagasztani, a hozzávalókat csak egyszerűen össze kell keverni, majd hagyni, hogy szépen megkeljen a tészta. Kelesztés után is roppant egyszerű a teendőnk, mivel a megkelt tésztát csak kis halmokban a sütőpapírra kell kanalazni, majd irány a sütő. Kb. 25 perc múlva pedig már ott illatoznak a rácson a szép pirosra sült, ropogós zsemlék.
A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal, mákkal, zabpehellyel, lenmaggal, akár többféle zsemlét is készíthetünk így egyszerre: mindenki lelkesedni fog érte!
Zabpelyhes zsemle
Hozzávalók kb. 12 db zsemléhez:
A tetejére:
Elkészítés: Ha nagyobb szemű zabpehellyel dolgozunk, akkor elsőként őröljük meg kávédarálóval vagy aprítóval, ha finomabb szemcséjű, akkor nem szükséges. Szóval a lisztet keverjük össze a zabpehellyel, a cukorral, a sóval és a szárított élesztővel, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést, és öntsük bele az olajat, valamint a víz 2/3 részét.
Fakanállal keverjük alaposan össze, hogy egy sűrűbb, nokedliszerű tésztát kapjunk. A maradék vizet apránként adagoljuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta!!!
Ezután egy fóliával takarjuk le a tálat, majd langyos helyen kelesszük meg 1-1,5 óra alatt a tésztát.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egy púpozott evőkanállal, egymástól távolabb, helyezzünk rá halmokat a tésztából. Ízlés szerint szórjuk meg a tetejét pl. mákkal, szezámmaggal, napraforgómaggal… Spricceljük meg gyengén hideg vízzel a zsemléket és a sütőpapírt is, mielőtt a sütőbe tennénk.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepesnél kicsit melegebb sütőben süssük 25-30 perc alatt készre – én légkeverésnél 160 fokon 25 percig sütöttem. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A frissen kisült zsemlék kívül ropogósak, belsejük pedig finom puha. Én nejlonzacskóba csomagolva 2 napig tároltam, mire elfogyott. Közben a ropogós héja kissé megpuhult, de ettől még nagyon finom, élvezhető maradt a zsemle.