A szűzpecsenye a sertés legfinomabb, legsoványabb része, gyorsan elkészül, akár egészben, akár szeletelve. Szaftos és omlós hús, ami számtalan módon készíthető, akár serpenyőben villámfogásként, mint az alábbi receptben.
Ami a marhánál a bélszín, az a sertésnél a szűzpecsenye. A karajcsont egyik oldalán van a karaj, a másikon a szűzpecsenye, amit érmékre szeletelve szűzérmének nevezünk. Elkészítés előtt érdemes lehártyázni, éles, hegyes késsel a hártya alá nyúlni, és lefejteni a húsról, hogy süléskor ne húzza össze, omlósabb, puhább legyen az étel.
Ha a szűzpecsenyét egyben sütjük, érdemes először kis kérget sütni rá forró serpenyőben, utána a sütőben puhítani még egy kicsit. Pácolhatjuk is, de süthetjük tésztába burkolva is. Szeletelve is nagyon finom, akár vastagabbra vágva, steakként sütve, akár bundázva, például párizsi bundában, de serpenyőben zöldségekkel összesütve is isteni finom, mutatjuk is a receptet.
Szűzérme színesen, serpenyősen
Hozzávalók:
Elkészítés: A húst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a kés fokával kissé megütögetjük, hogy a rostok fellazuljanak, de klopfolni nem kell. Sózzuk, borsozzuk, félretesszük, amíg a többi alapanyagot előkészítjük.
A hagymát megpucoljuk, szálasra vágjuk, a kaliforniai paprikát felcsíkozzuk, a fokhagymát vékonyan szeleteljük, a baconszeleteket 3-4 részre vágjuk.
Serpenyőben kevés olajat hevítünk, a hússzeleteket beletesszük, mindkét oldalukon elősütjük, majd tányérra szedjük, alufóliával letakarva melegen tartjuk.
A visszamaradt zsiradékhoz adjuk a hagymát, kicsit karamellizáljuk, rádobjuk a bacont, megpirítjuk, hozzáadjuk a kaliforniai paprikát, a spenótot és a fokhagymát, kicsit sózzuk, 2-3 perc alatt megpirítjuk. Hozzáadjuk az elősütött húst, felöntjük 1 dl fehérborral, és 3-4 percig lefedve összepároljuk.
Párolt rizzsel, bulgurral, kölessel vagy kuszkusszal tálaljuk.