Az első tortát a kislányom harmadik szülinapjára szerettem volna elkészíteni, méghozzá, mivel nem voltam egy nagy szakács, piskótából. Gondoltam, az biztos menni fog, hiszen ki ne tudná, hogy hat tojás, hat liszt, hat cukor az alapja minden rendes piskótának, nincs is annál egyszerűbb mutatvány.
Éjjel kezdtem hozzá, hogy reggelre, mikor a herceglány felébred, készen legyen, és teljes pompájában díszelegjen, tetején egy kis marcipánhelikopterrel (helikoptermániája volt akkoriban), amit előzőleg gondosan beszereztem. Igen ám, de sehogy se akart összeállni a dolog. A hatodik tojásról kiderült, hogy záp, így, mivel otthon nem volt több, öt tojással kezdtem hozzá. Ez még nem lett volna baj, de a sárgák kikeverésénél megrándult a csuklóm, így onnantól már kész szenvedés volt minden mozdulat. Ezután jött csak a habbá verés, ami pedig maga volt a rémálom. Folyós maradt, akármit is csináltam, ugyanis akkor még nem tudtam, hogy egy pici sót kell keverni a tojásfehérjéhez, hogy megkeményedjen.
Hogy mi lett reggelre? Kibőgött szemem, kialvatlan fejem. A herceglány végül cukrászdai sütivel volt kénytelen ünnepelni, én pedig évekre lemondtam arról, hogy piskótával kísérletezzek. Amíg meg nem ismertem a lusta piskóta receptjét!
Szóval, kedves anyuka és nem anyuka! Ha nincs kedved sokat bíbelődni a piskótával, készítsd el az alábbi verziót, ami igazán pofonegyszerű, és semmilyen macerát nem igényel.
Lusta piskóta
Hozzávalók:
Elkészítés: A hozzávalókat szórjuk a turmixgépbe, és alaposan keverjük össze. Nem, nem, a tojást sem kell cukorral kikeverni, sem a fehérjét habbá verni, mehet bele egészben (persze a héja nélkül) a tésztába. Ha szeretjük az ízét, beleszórhatunk egy zacskónyi vaníliás cukrot is.
Az összekevert tésztát simítsuk vajjal kikent, belisztezett tortaformába. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és tegyük bele a piskótát. Vigyázat! 15 percen keresztül semmi esetben se nyissuk ki a sütőt, mert a növőfélben lévő piskóta összeesik. 20-25 perc múlva ellenőrizzük egy fogpiszkálóval, hogy megsült-e süti. Valószínűleg meg.
És most jön az a manőver, amitől mindenki azt gondolja majd, hogy ez nem is egy lusta piskóta, hanem egy igazi, titkos recept alapján kreált csodatorta.
A gyümölcsdíszítéshez szükségünk lesz színes gyümölcsökre, én most nektarint és fagyasztott szamócát használtam, de bármilyen idénygyümölcs megfelelő, sőt kompóttal vagy konzervgyümölccsel is működik. Valamint egy csomag porzselatin is kell hozzá!
Kevés vizet forralunk egy kis lábasban, a főzővízbe teszünk szegfűszeget és fahéjat, illetve egy citrom reszelt héját, valamit két evőkanál cukrot. A nektarint cikkekre vágjuk, és 2-3 percre a fűszeres szirupba tesszük, majd leszűrjük. A fűszeres szirupból 1,5 dl mennyiséget egy levesestányérba szedünk, hogy gyorsabban hűljön, mert langyosan vagy hidegen kell kikeverni a zselatinnal.
A gyümölcsöket elrendezzük a torta tetején, én belülre halmoztam a szamócát, körben pedig kiraktam a fűszeres nektarinnal.
A porzselatint kikeverjük a kihűlt 1,5 dl sziruppal, majd felmelegítjük, de nem forraljuk, és egyenletesen a gyümölcsök tetejére öntjük. Hagyjuk megdermedni.
A tetejére reszelhetünk étcsokit, de ha nincs kedvünk étcsokizni, nyomhatunk rá tejszínhabkupackákat is, de csak ha már a zselatin kihűlt. A gyümölcs alá kenhetünk egy vékony réteg lekvárt vagy Nutellát, ha kevésbé lusták vagyunk, akkor készíthetünk egy kis pudingot vagy édes túrókrémet is.