A polip – és minden tengeri kincs és halétel – megosztó. Nem akarunk meggyőzni senkit, csak annyit mondunk: ha valaki igazi poliphoz jut, ezt a receptet készítse el! A Cookta 2. Aranykanál-versenyének receptjeiből válogattunk, ez az ínyencfogás bekerült válogatásunkba. Képes beszámoló!
A grillezés volt a témája a Cookta és a Heinz nagy nyári Aranykanál-díjas receptversenyének. A beküldött receptekből a 10 legjobb, legötletesebb bőséges Heinz ajándékcsomagot érdemel, a legjobb három ezenfelül még egy gazdag Ponti termékcsalád-válogatást is. A zsűri által kiválasztott 3 legjobb grillreceptet pedig el is készítjük – pontosabban elkészítettük –, és ebből választjuk ki kóstolás után a győztest, aki a fiatal iparművész és aranyműves Besnyői Rita által tervezett és készített Aranykanál-díjat megkapja. Az eredmény hamarosan kiderül, a TOP3-ba mindenesetre a Sári Szabina által küldött grillezett polip is bekerült.
Szabina tengerparti nyaralásuk alatt tett szert a számunkra szokatlan alapanyagra, de a helyiek útmutatása alapján elkészítette. Mi nem voltunk ilyen szerencsések, nem a tengerparton sütögettünk, de friss polippal dolgoztunk, és mindenben követtük a receptet. Azért is találtuk hasznosnak, mert viszonylag kevesen tudják, mihez kezdjenek egy ilyen jószággal, így sok ínyencnek segíthet, ha látja, hogyan készítse elő, főzze-süsse a polipot.
Mikes Márk gasztrobloggerünk, bormesterünk – és most már grillmesterünk – készítette el a grillezett polipot, mutatjuk is, sok fotóval, a pontos recept itt található >>
A polip megjelenése a szerkesztőségben mindenkit felvillanyozott, és több szelfi is készült a fura állattal. Kicsit mi is mókáztunk…
Aztán munkához láttunk… A tisztítással és a puhítással kezdtünk, de mi nem csapkodtunk, nem volt kellően stabil az asztal, így maradt a klopfoló. Viszont tényleg felpuhult a hús!
Ezután feldaraboltuk, lábasba tettük, citrommal, hagymával, sóval és fokhagymával, felöntöttük vízzel, és fél órát főztük.
Ilyen gyönyörű lett a színe!
Olívaolajjal, zúzott fokhagymával, citrommal, rozmaringgal és színes borssal pácot készítünk, összeforgatjuk a polippal.
Grillrácsra téve, faszénparázs fölött, időnként megforgatva megsütjük.
Sülés közben időnként megkenjük a páccal – ecset helyett rozmaringot használva. 🙂
Salátával tálaljuk.
Hamarosan jövünk az eredménnyel!