Elkészítettük, megkóstoltuk – és hibátlannak találtuk. A Cookta 2. Aranykanál-versenyének receptjeiből válogattunk, a legjobbakat magunk is megsütöttük. Képes beszámoló!
A grillezés volt a témája a Cookta és a Heinz nagy nyári Aranykanál-díjas receptversenyének. A beküldött receptekből a 10 legjobb, legötletesebb bőséges Heinz ajándékcsomagot érdemel, a legjobb három ezenfelül még egy gazdag Ponti termékcsalád-válogatást is. A zsűri által kiválasztott 3 legjobb grillreceptet pedig el is készítjük – pontosabban elkészítettük –, és ebből választjuk ki kóstolás után a győztest, aki a fiatal iparművész és aranyműves Besnyői Rita által tervezett és készített Aranykanál-díjat megkapja. Az eredmény hamarosan kiderül, a TOP3-ba mindenesetre bekerült a Kozsla Norbert által küldött hamburgerbuci és szaftos húspogácsa.
Mikes Márk gasztrobloggerünk, bormesterünk – és most már grillmesterünk – készítette el a hamburgert, pontosan a recept útmutatása alapján. Már nem először készít hamburgert, és elsőre kicsit sokallta a puffancs tésztájában a cukrot, a húst pedig ő nemigen fűszerezi, ebbe a változatba viszont sokféle fűszer került, de kóstoláskor megállapítottuk, hogy tökéletes az összhang, és úgy jó a recept, ahogy van! Mutatjuk is, sok fotóval, a részletes recept itt található >>
Márk az javasolja, hogy elsőként a tüzet gyújtsuk meg, lehetőleg kemikáliák nélkül. Bár a puffancsnak kétszer is kell kelnie, a tűznek is időre van szüksége, míg a parázs megfelelő lesz.
Most jöhet a kelt tészta, vagyis a buci készítése!
A tésztát kelesztőtálban lefedve kelni hagyjuk, addig elkészítjük a húsmasszát.
A bekevert, fűszeres húsmasszát a hűtőben pihentetjük, közben a megkelt tésztából bucikat formázunk, ismét kelni hagyjuk, majd lekenjük felvert tojással, meghintjük szezámmaggal, és előmelegített sütőben megsütjük. Mi az eredeti recepttől annyiban tértünk el, hogy 175 fokos sütőben sütöttük, légkeverés mellett. Tökéletes lett!
A húsmasszából először golyókat formázunk, majd húspogácsának kissé lelapítjuk. Grillrácson, többször megforgatva, néhány perc alatt szaftosra sütjük.
A bucikat félbevágjuk, a grillrácson kissé megpirítjuk. Majd jöhet az egyik felére a BBQ-szósz, a másikra mustár, salátalevelet, húspogácsát, sajtot, lila hagymát, paradicsomot, csemegeuborkát pakolunk bele.
Nincs más hátra, mint hogy rávessük magunkat!
Hamarosan jövünk az eredménnyel!