Villámgyors és ellenállhatatlan, a desszertreceptek egyik legjobbika. Imádnivalóan egyszerű és finom. Hátránya azért van: kicsit kell pihentetni – és sajnos nem túl alakbarát, de mennyei!
A sajttorta összeálítása tényleg 10 perc, akik életükben először tüsténkednek a konyhában, nekik 15 percet is kóstálhat, de ennél tényleg nem többet. Utána még legalább 2 óra türelemre is szükség lesz, de előkészíthető előző nap is. Csupa krémesség, selymesség, ami mindenkit levesz a lábáról. Azért kicsit vadulhatunk is vele…
Sütés nélkül készül, az alap kekszmorzsa és olvasztott vaj keveréke, erre kerül a kétféle krémsajt – mascarpone és Philadelphia krémsajt édes keveréke. A natúr változat is nagyon meggyőző, de lehet kicsit izgalmassá is tenni…
A kekszes alap megbolondítható egy kis fahéjjal, szárított, őrölt gyömbérrel, mézeskalács-fűszerkeverékkel, a krémsajtos réteg kis citromlével és reszelt citromhéjjal, narancslével és reszelt narancshéjjal, de forgathatunk a sajtkrémbe kevés málnát, szedret, áfonyát is, és a megdermedt torta tetejét áthúzhatjuk egy kevés málna-, szeder-, áfonyalekvárral is. Apró gesztus, de egész más karaktert ad a szenzációs tortának.
Mindenki variálja kedve és ízlése szerint, az alaprecept is elég meggyőző!
Villám sajttorta
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
A krémsajtos töltelékhez:
Elkészítés: A kekszet egy tiszta zacskóba tesszük, és sodrófával morzsásra zúzzuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk az olvasztott vajat, összedolgozzuk, majd piteformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen.
A mascarponét és a másik krémsajtot tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a vanília-kivonatot, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, robotgéppel kikeverjük, majd a kekszes alapra simítjuk.
Hűtőbe tesszük legalább 2 órára, de akár 24 órára.
A kapcsos tortaformából kiszabadítva, szeletelve, gyümölccsel díszítve vagy csak magában tálaljuk.