Írd be, mit keresel:

Mutatós, egyszerű, finom: ez a mediterrán padlizsánlegyező

Aki szereti a padlizsánt és a mediterrán ízvilágot – ki ne szeretné? –, annak jó hírünk van: ezzel a hihetetlenül egyszerű recepttel egy nagyon mutatós és finom fogást készíthetünk, alig egy kis munkával.

Cookta - 2016.09.23.
Mutatós, egyszerű, finom: ez a mediterrán padlizsánlegyező

A lényeg a padlizsán előkészítése, a legyezőszerű felvágás. Ettől egyrészt gyorsabban átsül a zöldség, másrészt krémesre, lágyra sül a húsa. A fűszerezés terén a fantáziánkra bízhatjuk magunkat, kipróbálhatjuk mindenféle egzotikusabb, ázsiai fűszerrel is, de elsőre érdemes a mediterrán zöldfűszerek és a fokhagyma segítségét hívni, mert ebben nem csalódhatunk. 

A padlizsánlegyező szinte bármivel meg is tölthető, de szinte önmagában, egy kis zamatos paradicsommal, fetával vagy mozzarellával is tökéletes köret, előétel, de akár főfogás is lehet. Baconnel, cukkinivel persze tartalmasabbá is tehető, de akkor jobb nem szétteríteni, hanem a legyezőként bevágott padlizsánszeletek közé tölteni a finomságokat.

Forrás:
iStock

Fetás-paradicsomos padlizsánlegyező

Hozzávalók:

  • 4 kisebb, hosszúkásabb padlizsán
  • 16 szem koktélparadicsom
  • 20 dkg fetasajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • maréknyi friss bazsalikom
  • 1 ág rozmaring
  • 2 ág kakukkfű
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, hosszanti irányban szeletekre vágjuk úgy, hogy a szárrésznél egyben maradjon. A szeleteket szétnyitogatva megsózzuk, és szűrőbe tesszük 10 percre. 

Közben a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük, a zöldfűszereket finomra vágjuk, mindezeket az olívaolajhoz adjuk, elkeverjük. A paradicsomokat félbevágjuk, a fetát felkockázzuk.

A padlizsánokat leöblítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a fűszeres olaj felével meglocsoljuk, és 180 fokos sütőbe toljuk 10 percre, hogy egy kissé átsüljön a padlizsán, és könnyebben szét tudjuk teríteni. A legyezővé igazított elősütött padlizsánokon egyenletesen elosztjuk a paradicsomot és a fetát, meglocsoljuk a maradék olajjal, és még 15 percre visszatoljuk a sütőbe.

Friss bagettel vagy pirítóssal, de akár tepsis krumplival vagy roston sült hússal, hallal is nagyon finom.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.