Aki szereti a padlizsánt és a mediterrán ízvilágot – ki ne szeretné? –, annak jó hírünk van: ezzel a hihetetlenül egyszerű recepttel egy nagyon mutatós és finom fogást készíthetünk, alig egy kis munkával.
A lényeg a padlizsán előkészítése, a legyezőszerű felvágás. Ettől egyrészt gyorsabban átsül a zöldség, másrészt krémesre, lágyra sül a húsa. A fűszerezés terén a fantáziánkra bízhatjuk magunkat, kipróbálhatjuk mindenféle egzotikusabb, ázsiai fűszerrel is, de elsőre érdemes a mediterrán zöldfűszerek és a fokhagyma segítségét hívni, mert ebben nem csalódhatunk.
A padlizsánlegyező szinte bármivel meg is tölthető, de szinte önmagában, egy kis zamatos paradicsommal, fetával vagy mozzarellával is tökéletes köret, előétel, de akár főfogás is lehet. Baconnel, cukkinivel persze tartalmasabbá is tehető, de akkor jobb nem szétteríteni, hanem a legyezőként bevágott padlizsánszeletek közé tölteni a finomságokat.
Fetás-paradicsomos padlizsánlegyező
Hozzávalók:
Elkészítés: A padlizsánokat megmossuk, hosszanti irányban szeletekre vágjuk úgy, hogy a szárrésznél egyben maradjon. A szeleteket szétnyitogatva megsózzuk, és szűrőbe tesszük 10 percre.
Közben a fokhagymát meghámozzuk, lereszeljük, a zöldfűszereket finomra vágjuk, mindezeket az olívaolajhoz adjuk, elkeverjük. A paradicsomokat félbevágjuk, a fetát felkockázzuk.
A padlizsánokat leöblítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a fűszeres olaj felével meglocsoljuk, és 180 fokos sütőbe toljuk 10 percre, hogy egy kissé átsüljön a padlizsán, és könnyebben szét tudjuk teríteni. A legyezővé igazított elősütött padlizsánokon egyenletesen elosztjuk a paradicsomot és a fetát, meglocsoljuk a maradék olajjal, és még 15 percre visszatoljuk a sütőbe.
Friss bagettel vagy pirítóssal, de akár tepsis krumplival vagy roston sült hússal, hallal is nagyon finom.