Írd be, mit keresel:

Rózsás almatorta – mutatós, egyszerű és isteni

Az elzászi almatorta legenda: omlós pitetészta és alma vaníliás krémmel együtt sütve. Titka az egyszerűség és az összhang, kész tésztával villámdesszert, de házi tésztával sem nagy ördöngösség. Meseszép, ha rózsákká formázzuk az almát, de cikkekre vágott almával is mennyei.

Cookta - 2023.09.26.
Rózsás almatorta – mutatós, egyszerű és isteni

Egy kis ötlet, kreativitás és finomság egészen csodás dolgokra képes, nemcsak a konyhában, de ott mindig. Egy almatortánál például nem mindegy, vékony szeletekre, apró kockákra vagy hajszálvékony szeletekre vágjuk az almát. Nemcsak a látvány miatt, de másképp is sül a gyümölcs.

Mindegyik variáció finom, de ebbe a rózsás változatba most egészen beleszerettünk. Gyönyörű, ünnepi, mégis egyszerű, de legfőképpen: nagyon finom!

Rózsás almatorta

Hozzávalók:

  • 3-4 alma (mérettől függően)
  • 1 csomag kész omlós tészta (vagy 20 dkg liszt, 12,5 dkg hideg vaj, 5 dkg cukor, csipet só és 3-4 evőkanál hideg víz összedolgozva, 1 órát pihentetve)
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tejföl vagy creme fraiche
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: Ha a házi omlós tésztára szavazunk, akkor a lisztet és a hideg vajat morzsoljuk össze, majd a többi hozzávalóval gyorsan dolgozzuk tésztává, és legalább 30 percre, de inkább 1 órára tegyük hűtőbe.

Az almát félbevágjuk, a magházat kivágjuk, majd zöldséghámozóval nagyon vékony szeletekre vágjuk, 1 csomag vaníliás cukorral megszórjuk, összeforgatjuk, félretesszük.

A tojásokat tálba felütjük, hozzáadjuk a tejfölt vagy creme fraiche-t, a porcukrot és az étkezési keményítőt, és habverővel simára keverjük.

A tésztát kinyújtjuk, piteformába tesszük úgy, hogy pereme is legyen, megszurkáljuk villával, rásimítjuk a tejfölös krémet, és 180 fokos sütőben 10 percig elősütjük.

A tésztát a sütőből kivesszük, majd az almaszeleteket összepödörve körkörösen a krémbe dugjuk, ha minddel végeztünk, meghintjük egyenletesen a másik csomag vaníliás cukorral, majd visszatesszük a sütőbe még 10–15 percre.

Langyosan vagy teljesen kihűlve szeleteljük, tálaljuk. Akár muffinformában is süthetjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.