Az ősz beköszöntével mindig van a gyümölcsöskosárban pár szem alma, körte, dió… Nagyon szeretem mindegyiket csak úgy elnassolni, vagy éppen egy-egy süteménybe belerejteni. Így történt ez most is, kevertem-kavartam, a végén pedig egy finom sütemény került a tányérunkra.
Ezt az egyszerű kevert tésztás lepényt kezdő háziasszonyok is bátran megsüthetik, mert biztos vele a siker. A tepsiben lévő tészta tetejét én cikkekre vágott körtével raktam ki, de ízlés szerint almára is cserélhetjük. Egy biztos, pillanatok alatt az utolsó morzsáig elfog majd fogyni, és csak az üres tányérok néznek vissza ránk.
Nagyon egyszerű, de egy kis turpisság azért van benne, és ezt nem érdemes elspórolni. Sütés után a még forró tésztát lekentem forró sárgabaracklekvárral, amitől nemcsak szép fénye, de fantasztikus illata is lesz, a tészta picit beszívja… Mennyei!
Körtés-diós lepény
Hozzávalók egy 22 x 32 cm-es tepsihez:
A tésztához:
Valamint:
Elkészítés: A körtét hámozzuk meg, majd vágjuk félbe, és vájjuk ki a magházat. Ezután vágjuk fel ízlés szerint cikkekre, majd locsoljuk meg a citromlével, és forgassuk össze. A citromlé megvédi a körtét a barnulástól!
A tésztához a lágy margarint keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a tejfölt. Ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá egyesével a tojásokat, és mindegyikkel keverjük alaposan össze. Ezután keverjük hozzá a kakaót, majd a diót, végül pedig a sütőporral összekevert lisztet – sűrűbb masszát fogunk kapni.
A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát, és egyenletesen simítsuk el a tetejét. Ezután helyezzük rá a cikkekre vágott körtét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 35–40 perc alatt süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük, mert sütőnként változhat. Én légkeverésnél 160 fokon 35 percig sütöttem.
A lekvárt állandó keverés mellett melegítsük forráspontig, ha túl sűrű lenne, akkor egy picike vizet öntsünk hozzá melegítés közben.
A sütőből vegyük ki az elkészült süteményt, majd egy ecsettel kenjük le a tetejét a forró lekvárral. Ezután a tepsiben hagyjuk kicsit hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a lepényt, majd úgy kínáljuk.