A tészta gyors és egyszerű fogás, minden évszakra jól alakítható. A hűvösebb őszi napokon jólesik egy kicsit tartalmasabb, de nem nehéz, krémes, sajtos mártással, ami körtével és pirított dióval különlegesen finom.
A gorgonzola az egyik kedvenc sajtunk, tésztaételekhez, rakottasokhoz is nagyon jó, mert kellően zsíros, így könnyen olvad, másrészt nagyon karakteres, így egy kevés is elég belőle, hogy megízesítse az ételt. Mint minden kéksajthoz, így a gorgonzolához is mennyeien illik a körte, főleg, ha lédús, érett, illatos és zamatos, amit egy kis vajon megkaramellizálva adhatunk a sajtos mártáshoz. Szerencsére most sokféle körtéből válogathatunk a piacon, így ha igazán finom fogásra vágyunk, válasszuk a vilmoskörtét vagy más, hasonlóan aromás fajtát.
Szélesmetélt tejszínes-gorgonzolás mártással és sült körtével
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy serpenyőben szárazon illatosra pirítjuk a durvára vágott diót, majd félretesszük.
A körtét félbevágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, majd hosszanti csíkokra vágjuk. A vajat megolvasztjuk a serpenyőben, rádobjuk a körtecsíkokat, és pár perc alatt puhára pároljuk, majd egy tálba téve félretesszük.
A zöldségalaplét a serpenyőbe öntjük, felforraljuk, belemorzsoljuk a gorgonzolát, és kevergetve megvárjuk, míg felolvad, majd hozzáöntjük a tejszínt, és néhány perc alatt besűrítjük.
Közben sós, forró vízben megfőzzük a szélesmetéltet, leszűrjük.
A körtét a tejszínes-gorgonzolás mártáshoz keverjük, összeforgatjuk a leszűrt tésztával, azonnal tányérokba szedjük, megszórjuk a dióval, a felaprított petrezselyemmel, végül ízlés szerint borsot őrölünk rá.
Olvasóink tésztás receptjeit is várjuk receptversenyünkre! >>