A túrótorta nagy kedvenc nálunk, így gondoltam, meglepem vele a családot. Amikor benéztem a hűtőbe, láttam, hogy van egy csomag réteslap, melyet záros határidőn belül fel kellene használni. Ekkor jött az ötlet, hogy a kekszes alapot most két réteg ropogósra sült rétestésztára cserélem le.
Mivel a túrós töltelék is kissé eltér a megszokottól, így egy merőben új, de nagyon finom tortát sikerült az asztalra varázsolni.
Ameddig a torta a hűtőben pihen, elkészíthetjük hozzá a gyömbéres szőlőragut, majd tálaláskor a tortaszeleteket a raguval kínáljuk. A ropogós tészta a habos-túrókrémes töltelékkel és a gyömbéres szőlőraguval nagyon, de nagyon finom volt.
Túrókrémes torta gyömbéres szőlőraguval
Ropogós tészta:
Hozzávalók:
Elkészítés: Két réteslapot helyezzünk egymásra, majd tegyük rá egy sütőpapírra. Ezután kenjük le először olvasztott vajjal, majd az előzőleg villával kissé felvert egész tojással. A lekent tésztára ezután helyezzünk rá szintén két réteslapot, majd tegyünk rá egy 26 cm-es tortaformát, és éles késsel vágjuk körbe. Ezután tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd szintén kenjük le olvasztott vajjal, majd egész tojással.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon süssük szép pirosra, ropogósra. Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki egészen.
A maradék réteslapokkal is így járjunk el.
Túrókrém:
Hozzávalók:
Elkészítés: A tojássárgákat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval.
A keményítőt keverjük simára egy kevés tejjel. A maradék tejet keverjük össze 1,5 dl tejszínnel, majd melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a keményítős keveréket, majd szintén forraljuk fel. Ezután vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett öntsük a forró tejszínes-tejet a habosra kevert tojássárgához, majd keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, míg a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután a zselatint keverjük hozzá a tejszínes-tojássárgás keverékhez, és hűtsük éppen csak langyosra, majd keverjük hozzá a túrót és a reszelt citromhéjat. Ezután hűtsük ki teljesen.
A maradék habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túros masszához.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot. Ezután kanalazzuk rá a habos-túrós krémet, és simítsuk el egyenletesen. Végül helyezzük a krém tetejére a másik tésztalapot, majd helyezzük be legalább 2 órára a hűtőbe, hogy a túrókrém teljesen megdermedjen.
Gyömbéres szőlőragu:
Hozzávalók:
Elkészítés: A szőlőszemeket vágjuk félbe, majd ízlés szerint magozzuk ki (mivel nekem elég apró szemű volt a szőlő, így nem magoztam ki).
Egy serpenyőben melegítsük habosra a mézet, majd öntsük fel a borral, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citromlevet, és kevergetve főzzük pár percig, majd szűrjük le.
Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket, és pároljuk 1-2 percig.
A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük hozzá a szőlőhöz, keverőkanállal óvatosan keverjük össze, majd pár pillanat alatt sűrítsük be.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel szeleteljük fel. Ezután helyezzük a tortaszeletet tányérra, majd kanalazzuk köré a szőlőragut, és úgy kínáljuk.