A tésztarakottas olyan, mint a lasagne, amit mindenki imád. A tésztarétegek között sok finomság, krémes szósz, a tetején pedig sajt. Rengeteg változatban készülhet – hússal, zöldségesen, paradicsomosan vagy besamellel. Mi most egy nagyon finom pulykás változatot mutatunk, gombával és padlizsánnal.
A lasagne tészta helyett lebbencs kerül ebbe a tartalmas, kiadós egytálételbe. Egyrészt a lebbencs vékonyabb, könnyebben átsül, mint a lasagne, másrészt jóval olcsóbb is – ki tudja, miért…
Bár készítése egyszerű, mivel mindent érdemes elősütni, előfőzni a tökéletes eredmény érdekében, így nem árt belőle dupla adagot készíteni, ha már nekiállunk. Az összeállított második adag mehet lefedve a mélyhűtőbe: jó szolgálatot fog tenni egy szaladós napon, hiszen csak be kell dugni majd a sütőbe akár fagyosan, és 45–50 perc múlva kész a vacsora.
Pulykás tésztarakottas gombával és padlizsánnal
Hozzávalók:
A besamelhez:
Elkészítés: Kevés olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, rádobjuk a szálasra vágott lilahagymát, néhány perc alatt puhára pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát is, majd a darált pulykahúst, átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és meghintjük a fűszerekkel, majd lefedve puhára pároljuk.
Amíg a hús párolódik, felkarikázzuk a padlizsánt és felszeleteljük a gombát, megsózzuk, majd kevés olívaolajon egy serpenyőben először a padlizsánszeleteket sütjük elő mindkét oldalukon, majd kivesszük, és a szeletelt gombát is elősütjük.
A tésztát sós, forró vízben 5–6 percig előfőzzük, majd leszűrjük – nem kell megfőnie, a szószban még puhulni fog!
A besamelhez a vajat egy lábasban felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet, elkeverjük, majd keverés mellett hozzáöntjük a tejet, és néhány perc alatt besűrítjük, majd a tűzről levéve sózzuk, borsozzuk.
Egy tűzálló tál aljára kevés besamelt öntünk, erre egy réteg tésztát fektetünk, majd a darált húsos ragu felét rákanalazzuk, erre besamel kerül, majd a sima és a füstölt reszelt sajt keverékének 1/3 része. Újabb tésztaréteg következik, amin egyenletesen elrendezzük a gombát és a padlizsánt, besamelt kanalazunk rá, majd befedjük tésztával. A maradék húsos ragut elegyengetjük rajta, megszórjuk a maradék sajt felével. A maradék tésztát elrendezzük a tetején, a sajttal megszórjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 25–30 percig sütjük. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, 10–15 percet pihentetjük, hogy könnyebb legyen szeletelni.
Várjuk olvasóink tésztás receptjeit is receptversenyünkre! >>