Írd be, mit keresel:

Édes, krémes és vegán: almás rizspuding

Vegánok, laktózérzékenyek vagy csak kísérletező kedvűek vagytok? Ezzel a rizspudinggal ti is kiélhetitek édes szenvedélyeiteket!

Cookta - 2016.10.09.
Édes, krémes és vegán: almás rizspuding

Ki mondta, hogy a rizst szigorúan csak sósan, köretként szabad enni? Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi édesen, desszertként is imádjuk, egyaránt rajongunk a tejberizsért, a rizspudingért, sőt még a rizskochért is. A dolognak viszont van egy elég nagy hátulütője: jó sok tejre van szükség az elkészítésükhöz, ami sokaknál tiltólistán van vagy egészségügyi, vagy állatvédelmi okokból. Szerencsére nekik sem kell lemondani semmilyen tejes-krémes falatról: bemutatkozik a vegán almás rizspuding!

Annyi csavar még van a történetben, hogy az eredeti recept az édesítéshez juharszirupot használ, ami hazánkban nem túl elterjedt, bár bioboltokban, drogériában kapható – sok recepthez viszont érdemes beszerezni, hiszen szuperül feldobja az amerikai palacsintát, vagy bármilyen angolszász desszertet. Ráadásul van egy hatalmas előnye: sosem romlik meg! Ha viszont nem akarunk rá beruházni, akkor helyettesíthetjük mézzel (vigyázat, így már nem vegán!) vagy folyékony édesítőszerrel is.

Almás rizspuding

Hozzávalók:

  • 3 bögre tejpótló folyadék (szójatej, mandulatej, rizstej stb.)
  • 1 bögre apró szemű rizs
  • 1 nagy alma meghámozva és apróra vágva
  • 1 teáskanál olaj
  • 6 evőkanál juharszirup – vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítő
  • fahéj ízlés szerint
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 1 mokkáskanál vaníliakivonat

Elkészítés: A tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a rizst és a vaníliakivonatot. Kissé lejjebb vesszük a hőfokot, és 15 percig főzzük. Egyszer-kétszer azért keverjük át, nehogy a rizs odaragadjon az edény aljára.

Ezalatt a növényi olajon megpirítjuk a felkockázott almát. A kész rizses alapunkhoz hozzáadjuk a fahéjat, a cukrot és a juharszirupot, majd belekeverjük a megpirított almáinkat is, és további 5 percig főzzük.

Ha kész, hagyjuk hűlni, és hidegen, almakarikákkal és fahéjjal megszórva tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.