Vegánok, laktózérzékenyek vagy csak kísérletező kedvűek vagytok? Ezzel a rizspudinggal ti is kiélhetitek édes szenvedélyeiteket!
Ki mondta, hogy a rizst szigorúan csak sósan, köretként szabad enni? Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi édesen, desszertként is imádjuk, egyaránt rajongunk a tejberizsért, a rizspudingért, sőt még a rizskochért is. A dolognak viszont van egy elég nagy hátulütője: jó sok tejre van szükség az elkészítésükhöz, ami sokaknál tiltólistán van vagy egészségügyi, vagy állatvédelmi okokból. Szerencsére nekik sem kell lemondani semmilyen tejes-krémes falatról: bemutatkozik a vegán almás rizspuding!
Annyi csavar még van a történetben, hogy az eredeti recept az édesítéshez juharszirupot használ, ami hazánkban nem túl elterjedt, bár bioboltokban, drogériában kapható – sok recepthez viszont érdemes beszerezni, hiszen szuperül feldobja az amerikai palacsintát, vagy bármilyen angolszász desszertet. Ráadásul van egy hatalmas előnye: sosem romlik meg! Ha viszont nem akarunk rá beruházni, akkor helyettesíthetjük mézzel (vigyázat, így már nem vegán!) vagy folyékony édesítőszerrel is.
Almás rizspuding
Hozzávalók:
Elkészítés: A tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a rizst és a vaníliakivonatot. Kissé lejjebb vesszük a hőfokot, és 15 percig főzzük. Egyszer-kétszer azért keverjük át, nehogy a rizs odaragadjon az edény aljára.
Ezalatt a növényi olajon megpirítjuk a felkockázott almát. A kész rizses alapunkhoz hozzáadjuk a fahéjat, a cukrot és a juharszirupot, majd belekeverjük a megpirított almáinkat is, és további 5 percig főzzük.
Ha kész, hagyjuk hűlni, és hidegen, almakarikákkal és fahéjjal megszórva tálaljuk.