Írd be, mit keresel:

Illatos krémleves egyszerűen – zellerből, kakukkfűvel

Nagyon szeretem a zeller ízét, így egy egyszerű, melengető krémlevest főztem belőle, melyet igencsak jólesik elkanalazgatni az előttünk álló hűvös, őszi napokon. 

Cookta - 2016.10.10.
Illatos krémleves egyszerűen – zellerből, kakukkfűvel

Mivel a zeller elég hamar megpuhul, így az egész leveskészítés nem tartott bő fél óránál tovább, így ideális lehet akár hétköznap vacsorára. A zeller kissé intenzív ízét kakukkfűvel és babérlevéllel ellensúlyoztam, és mondhatom, nagyon finomra sikerült. 

A leves krémességét a zsírosabb tejszín adta meg, majd tálaláskor pirosra sütött császárszalonnával kínáltam. Persze a szalonnát el is hagyhatjuk, de nálunk a férfinép csakis azzal hajlandó megenni.

Forrás:
Kard Éva

Kakukkfüves zellerkrémleves

Forrás:
Kard Éva

Hozzávalók:

  • 25 dkg felkockázott zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb csokor kakakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • őrölt bors
  • 5 dl zöldségleves-alaplé
  • 1 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 2 dkg vaj
  • 1/2 evőkanál olívaolaj
  • 15 dkg császárszalonna (vagy bacon)

Elkészítés: A császárszalonnát vágjuk fel apró kockákra, majd az olajat aláöntve süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tegyük félre.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd a visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, és kezdjük el a hagymát üvegesre párolni. Közben tegyük hozzá a kakukkfüvet és a babérlevelet is. Amikor a hagyma megpárolódott, adjuk hozzá a felkockázott zellert, és pároljuk még pár percig. Ezután öntsük fel az alaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára.

Amikor a zeller puhára főtt, vegyük ki a levesből a babérlevelet és a kakukkfűágakat, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ezután botmixerrel pépesítsük, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.

Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg kakukkfűvel, csorgassuk meg olívaolajjal, és kanalazzuk rá a pirosra sült császárszalonnát, majd úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.