Nagyon szeretem a zeller ízét, így egy egyszerű, melengető krémlevest főztem belőle, melyet igencsak jólesik elkanalazgatni az előttünk álló hűvös, őszi napokon.
Mivel a zeller elég hamar megpuhul, így az egész leveskészítés nem tartott bő fél óránál tovább, így ideális lehet akár hétköznap vacsorára. A zeller kissé intenzív ízét kakukkfűvel és babérlevéllel ellensúlyoztam, és mondhatom, nagyon finomra sikerült.
A leves krémességét a zsírosabb tejszín adta meg, majd tálaláskor pirosra sütött császárszalonnával kínáltam. Persze a szalonnát el is hagyhatjuk, de nálunk a férfinép csakis azzal hajlandó megenni.
Kakukkfüves zellerkrémleves
Hozzávalók:
Elkészítés: A császárszalonnát vágjuk fel apró kockákra, majd az olajat aláöntve süssük szép pirosra. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és tálalásig tegyük félre.
A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd a visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá a vajat, és kezdjük el a hagymát üvegesre párolni. Közben tegyük hozzá a kakukkfüvet és a babérlevelet is. Amikor a hagyma megpárolódott, adjuk hozzá a felkockázott zellert, és pároljuk még pár percig. Ezután öntsük fel az alaplével, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és főzzük puhára.
Amikor a zeller puhára főtt, vegyük ki a levesből a babérlevelet és a kakukkfűágakat, majd adjuk hozzá a tejszínt. Ezután botmixerrel pépesítsük, majd tegyük vissza a tűzre, és kevergetve melegítsük forráspontig, de főzni már nem kell.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg kakukkfűvel, csorgassuk meg olívaolajjal, és kanalazzuk rá a pirosra sült császárszalonnát, majd úgy kínáljuk.