Nagyon szeretjük a kelt tésztaféléket, így gyakran készítek édes és sós változatban is. Korábban már megosztottam veletek a pizzás csiga és a nutellás csavart csiga receptjét, most pedig egy mennyei csíkos kalácsot hoztam.
A kelt tésztának az egyetlen titka a türelem, vagyis hogy hagyjunk elég időt a kelésre, hogy kellően könnyű, levegős legyen a sütemény. Illetve az is fontos, hogy langyos, de legalábbis szoba-hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk – se a liszt, se a zsiradék, se a többi belevaló ne a hűtőből vagy a kamrából kerüljön bele a tésztába.
A recept egyébként nem bonyolult, nagyon jó az állaga a kalácsnak – annak ellenére is, hogy kevés zsiradék kerül bele. A varázsalapanyag a joghurt, ami egyrészt nedvességet, másrészt zsiradékot is visz a tésztába, de nem teszi nehézzé vagy zsírossá. Próbáljátok ki, mert tényleg isteni!
Csíkos kalács
Hozzávalók:
Az alaptésztához:
A kakaós részhez:
A kenéshez:
Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk kevés cukorral a meglangyosított tejben. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, az olvasztott margarint, a joghurtot, a csipet sót és a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a felfuttatott élesztőt, majd jól összegyúrjuk, kidagasztjuk. A kakaót a vízzel jól elkeverjük, a tésztát kettéosztjuk, és a tészta egyik feléhez adjuk, ezt is jól összegyúrjuk. Majd jöhet a kelesztés. Én a tésztákat nem raktam külön tálba, csak egy sütőpapír segítségével választottam őket el egymástól, hogy a két tészta ne keveredjen, majd egy konyharuhával letakartam őket. Meleg helyen egy óra alatt megkelt.
Lisztezett deszkán mind a két tésztát elfelezzük. Egyforma lapokat nyújtunk belőle, majd a fehéret alulra tesszük, ráfektetjük a kakaósat, és szorosan feltekerjük.
Beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, és még 30 percig kelesztjük.
Ezután megkenjük felvert tojással, és 160 fokon 40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le sütőpapírral.
Én finom eperlekvárral és tejjel fogyasztottam, isteni. 🙂