A lasagne mellett a cannelloni az olaszok kedvelt csőben sült tésztaféléje. A vastagabb, kb. ujjnyi hosszú tésztacsöveket a legkülönfélébb töltelékekkel töltik, majd besamellel vagy paradicsomszósszal gazdagon meglocsolva sütik meg a sütőben.
Nálunk kevésbé ismert tésztaféle még a cannelloni, a réteges lasagne valahogy nem engedett neki elég teret. Igaz, hogy kissé macerásabb a töltése, de azért nem ördöngösség: egy habzsák vagy egy egyszerű, levágott csücskű zacskó segítségével könnyedén abszolválható ez a nagy kihívás.
Leggyakrabban húsos vagy spenótos változatban készül – ahogy a lasagne is –, de érdemes kipróbálni az alábbi receptet is azoknak, akik szeretik a csirkemellet. Olvasónk, Andrea, a fokhagymás-fűszeres sült csirkemellet egyszerűen ledarálta, majd krémsajttal elkeverte, ezzel töltötte meg a már kifőzött vastag csőtésztát, és olaszos paradicsomszósszal tálalta.
„Imádjuk a tésztás ételeket, ezt a húgom is nagyon jól tudja, így amikor Olaszországban járt, sok-sok tésztát kaptam tőle. Ezek között volt a cannelloni is, akkor gondoltam ki ezt a receptet, ami nagy sikert aratott a családban.
Csirkemellel és sajttal töltött cannelloni paradicsommártással
Hozzávalók:
A paradicsomszószhoz:
Elkészítés: A csirkemellet a fokhagymával, sóval, borssal lesütöm.
A paradicsomszószhoz egy kis olajon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, belereszelek 2 nagy gerezd fokhagymát, teszek bele 1 felkockázott paradicsomot, oregánót, bazsalikomot, rozmaringot, paradicsompürét. Jól összekeverem, egy kis vízzel hígítom mártás sűrűségűre, és jól kiforralom.
A megsült csirkemellet ledarálom, kikeverem (40 dkg hússal számolva) 2 tubus natúr sajtkrémmel, apróra vágott petrezselyemzölddel és bazsalikommal, valamint annyi hússzafttal, amennyitől jó krémes, tölthető masszát kapok. Ha kell, még utánízesítek.
Közben kifőzöm a tésztát, leöblítem hideg vízzel. Nyomózsákba teszem a tölteléket – én simán zacskóba raktam, és levágtam a sarkát –, és megtöltöm a tésztákat, majd tálra helyezem, és a paradicsomszósszal tálalom.”
A receptet és a fotót Körtvélyessy Andrea küldte. Köszönjük!
Továbbra is várjuk olvasóink tésztás receptjeit receptversenyünkre! >>