Írd be, mit keresel:

Garnéla és mangó teljes harmóniában, egy izgalmas fogásban

Az ázsiai konyha előszeretettel használ édes és sós ízeket egy fogásban, az ellentétek pedig nagyon izgalmasan kiegészítik egymást. A csili, a gyömbér és a fokhagyma pedig elképesztően feldobják ezt az egyszerűen elkészíthető, ám mégis különleges tésztaételt.

Cookta - 2016.10.15.
Garnéla és mangó teljes harmóniában, egy izgalmas fogásban

Aki szeret enni és főzni, annak kíváncsinak is kell lennie – mindig új ízeket és alapanyagokat kóstolni és kipróbálni. Olvasónk, Zoltán egy zseniálisan fűszeres, thai hangulatú, kókuszos-mangós, gyömbéres-fokhagymás, citromos-csilis és kétféle rákkal gazdagított tésztás fogást készített.

„Az ízekkel való kísérletezés számomra egyfajta kihívás. Szeretek olyan ételeket az asztalra tenni, amelyek a mi ízvilágunktól eltérőek. Ilyen ez a 'tésztaköltemény' is, melyben harmonikus párost képeznek a pikáns ízek és az ázsiai ízvilág.”

Forrás:
Király Zoltán

Kókusztejes garnéla mangóval és csilivel

Hozzávalók:

  • 50 dkg koktélrák
  • 8 db garnélarák
  • 35 dkg tészta
  • 1 db mangó
  • 4 dl kókusztej
  • 2 evőkanál mogyoróolaj vagy olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 3 db csili (jalapeño, habanero)
  • 1 db citrom vagy lime
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • bors

Elkészítés: Egy nagy wokban mogyoróolajon megpirítjuk a 3 gerezd zúzott fokhagymát, 2 db felszeletelt csilit és a lereszelt gyömbért. Ha megpirultak, hozzáadjuk a koktélrákokat. Többször átforgatva a rákokat is lepirítjuk. Sóval és frissen facsart citrom vagy lime levével ízesítjük.

A mangót megpucoljuk, és kisebb kockákra vágjuk. Az így előkészített mangót a koktélrákokhoz adjuk a kókusztejjel együtt. Kevergetve hagyjuk felforrni.

Az egész garnélarákokat külön készítjük el egy serpenyőben, hasonlóképpen, mint a kicsiket. Hevített vajba tesszük a zúzott fokhagymát, majd belehelyezzük a garnélákat is. Sózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalukat rövid idő alatt megsütjük.

Közben sós vízben kifőzzük a tésztát. Az én választásom most a bucatini tésztára esett, de bármilyen típusú tésztával elkészíthető.

Ha a tészta al dente, vagyis fogkemény és harapható, leszűrjük, hozzáadjuk a szószhoz, és néhány percig még főzzük, hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor a tányérra halmozunk az elkészült tésztából, és a tetejére helyezünk 2-3 darab garnélarákot. Reszelt citrom- vagy lime-héjjal és karikára vágott csilivel tálaljuk.

Forrás:
Király Zoltán

A receptet és a fotót Király Zoltán küldte. Köszönjük!

Továbbra is várjuk olvasóink tésztás receptjeit receptversenyünkre! >>

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.