Az ázsiai konyha előszeretettel használ édes és sós ízeket egy fogásban, az ellentétek pedig nagyon izgalmasan kiegészítik egymást. A csili, a gyömbér és a fokhagyma pedig elképesztően feldobják ezt az egyszerűen elkészíthető, ám mégis különleges tésztaételt.
Aki szeret enni és főzni, annak kíváncsinak is kell lennie – mindig új ízeket és alapanyagokat kóstolni és kipróbálni. Olvasónk, Zoltán egy zseniálisan fűszeres, thai hangulatú, kókuszos-mangós, gyömbéres-fokhagymás, citromos-csilis és kétféle rákkal gazdagított tésztás fogást készített.
„Az ízekkel való kísérletezés számomra egyfajta kihívás. Szeretek olyan ételeket az asztalra tenni, amelyek a mi ízvilágunktól eltérőek. Ilyen ez a 'tésztaköltemény' is, melyben harmonikus párost képeznek a pikáns ízek és az ázsiai ízvilág.”
Kókusztejes garnéla mangóval és csilivel
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy nagy wokban mogyoróolajon megpirítjuk a 3 gerezd zúzott fokhagymát, 2 db felszeletelt csilit és a lereszelt gyömbért. Ha megpirultak, hozzáadjuk a koktélrákokat. Többször átforgatva a rákokat is lepirítjuk. Sóval és frissen facsart citrom vagy lime levével ízesítjük.
A mangót megpucoljuk, és kisebb kockákra vágjuk. Az így előkészített mangót a koktélrákokhoz adjuk a kókusztejjel együtt. Kevergetve hagyjuk felforrni.
Az egész garnélarákokat külön készítjük el egy serpenyőben, hasonlóképpen, mint a kicsiket. Hevített vajba tesszük a zúzott fokhagymát, majd belehelyezzük a garnélákat is. Sózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalukat rövid idő alatt megsütjük.
Közben sós vízben kifőzzük a tésztát. Az én választásom most a bucatini tésztára esett, de bármilyen típusú tésztával elkészíthető.
Ha a tészta al dente, vagyis fogkemény és harapható, leszűrjük, hozzáadjuk a szószhoz, és néhány percig még főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Tálaláskor a tányérra halmozunk az elkészült tésztából, és a tetejére helyezünk 2-3 darab garnélarákot. Reszelt citrom- vagy lime-héjjal és karikára vágott csilivel tálaljuk.
A receptet és a fotót Király Zoltán küldte. Köszönjük!
Továbbra is várjuk olvasóink tésztás receptjeit receptversenyünkre! >>