Az alma és a dió klasszikus páros, ősszel és az adventi időszakban szinte minden héten készül diós almatorta, rétes vagy pite. De miért ne lehetne sokak kedvencével, a mákkal is kipróbálni az almás sütiket?
Egy kis alma, egy kis mák, egy csomag leveles tészta, néhány perc, és máris illatárban úszik a konyha ezzel a rém egyszerű sütivel. A lereszelt almát egyszerűen összekeverjük egy kis darált mákkal és cukorral, máris kész az aromás töltelék. Mi egy kis mézeskalács-fűszerkeveréket is tettünk bele, hogy még illatosabb és finomabb legyen, ráadásul így már sülés közben betölti a konyhát és a lakást az otthonosság és a közeledő ünnepek illata.
Aki szereti a mazsolát, ezt is tehet a töltelékbe, gazdagabbá, izgalmasabbá teszi. Aki nem szereti, tehet bele egy kis aszalt áfonyát vagy apróra vágott datolyát…
A süti tetejét érdemes megszórni egy kis egész mákkal: sülés közben ez kissé megpörkölődik, és nagyon finoman roppan majd a fogunk alatt…
Almás-mákos leveles süti
Hozzávalók:
Elkészítés: Ha mélyhűtött leveles tésztával dolgozunk, előző este áttesszük a hűtöszekrénybe, hogy legyen ideje kiengedni.
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével, és kicsit állni hagyjuk, majd a levét kinyomkodjuk (és megisszuk), hozzáadjuk a darált mákot, a porcukrot, a mazsolát és a fűszerkeveréket, összekeverjük.
A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk. A széleit lekenjük a felvert tojással. Mindegyik négyzet közepére 1-1 kanál almás-mákos tölteléket teszünk, átlósan behajtjuk, lenyomkodjuk a széleit egy villa segítségével, majd a villával meg is bökjük mindegyiket, hogy sülés közben a gőz távozni tudjon. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, tojással a tetejüket is lekenjük, majd meghintjük egész mákkal.
180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Tipp: Ha készítünk karácsonyra bejglit, érdemes picit több tölteléket készíteni, és alma helyett a leveles tésztát gesztenyés, mákos vagy diós töltelékkel tölteni!