Írd be, mit keresel:

A legegyszerűbb almás süti, ünnepi hangulatban

Az alma és a dió klasszikus páros, ősszel és az adventi időszakban szinte minden héten készül diós almatorta, rétes vagy pite. De miért ne lehetne sokak kedvencével, a mákkal is kipróbálni az almás sütiket?

Cookta - 2016.10.20.
A legegyszerűbb almás süti, ünnepi hangulatban

Egy kis alma, egy kis mák, egy csomag leveles tészta, néhány perc, és máris illatárban úszik a konyha ezzel a rém egyszerű sütivel. A lereszelt almát egyszerűen összekeverjük egy kis darált mákkal és cukorral, máris kész az aromás töltelék. Mi egy kis mézeskalács-fűszerkeveréket is tettünk bele, hogy még illatosabb és finomabb legyen, ráadásul így már sülés közben betölti a konyhát és a lakást az otthonosság és a közeledő ünnepek illata. 

Aki szereti a mazsolát, ezt is tehet a töltelékbe, gazdagabbá, izgalmasabbá teszi. Aki nem szereti, tehet bele egy kis aszalt áfonyát vagy apróra vágott datolyát…

A süti tetejét érdemes megszórni egy kis egész mákkal: sülés közben ez kissé megpörkölődik, és nagyon finoman roppan majd a fogunk alatt…

Almás-mákos leveles süti

Hozzávalók: 

  • 1 csomag friss vagy mélyhűtött leveles tészta
  • 3 alma
  • 1/2 citrom leve
  • 3 evőkanál darált mák
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 dkg mazsola
  • 1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 tojás a kenéshez
  • egész mák a szóráshoz

Elkészítés: Ha mélyhűtött leveles tésztával dolgozunk, előző este áttesszük a hűtöszekrénybe, hogy legyen ideje kiengedni.

Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével, és kicsit állni hagyjuk, majd a levét kinyomkodjuk (és megisszuk), hozzáadjuk a darált mákot, a porcukrot, a mazsolát és a fűszerkeveréket, összekeverjük.

A leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk. A széleit lekenjük a felvert tojással. Mindegyik négyzet közepére 1-1 kanál almás-mákos tölteléket teszünk, átlósan behajtjuk, lenyomkodjuk a széleit egy villa segítségével, majd a villával meg is bökjük mindegyiket, hogy sülés közben a gőz távozni tudjon. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, tojással a tetejüket is lekenjük, majd meghintjük egész mákkal.

180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tipp: Ha készítünk karácsonyra bejglit, érdemes picit több tölteléket készíteni, és alma helyett a leveles tésztát gesztenyés, mákos vagy diós töltelékkel tölteni!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.