Írd be, mit keresel:

Töltött sütőtök – vega és húsos változatban

A sütőtök – ahogy neve is mutatja – leggyakrabban sütőben sütve készül a hazai konyhákban, de kezdjük felfedezni, és egyre több formában használjuk. De a sütésről sem beszélünk le senkit – sőt meg is töltjük a tököt!

Cookta - 2016.10.20.
Töltött sütőtök – vega és húsos változatban

Ahogy a tököt és a cukkinit, úgy a sütőtököt is meg lehet tölteni és csőben sütni, igazán kiadós és gazdag egytálételt készíthetünk így. Nagy előnye, hogy sülés közben bemelegíti az őszi-téli konyhát, csodás illattal tölti be a lakást.

A töltelék nagyon sokféle lehet, hiszen a sütőtökhöz szinte minden jól illik. Választhatunk darált húst, felkockázott csirkemellet, de akár halat vagy bacont is, de húsmentesen is készíthetjük gombás rizzsel, zöldséges bulgurral vagy sajtos töltelékkel.

Az alábbi receptben gomba, bacon és tarhonya szerepel, így kimondottan pénztárcabarát fogás, de készíthetjük húsmentesen is, a bacon helyett több gombát vagy esetleg egy kis zellert, sárgarépát téve bele. Nagyon laktató étel, köret nem is kell hozzá. Aki szereti, egy kis – vagy sok – reszelt sajttal is megszórhatja a tetejét.

Gombás töltött sütőtök

Hozzávalók:

  • 2 kisebb kanadai sütőtök
  • 1 fej hagyma
  • 25 dkg gomba
  • 20 dkg bacon
  • só, bors
  • kakukkfű
  • kevés olaj
  • 25 dkg tarhonya vagy kuszkusz

A vega változathoz:

  • 1/2 zeller
  • 15 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A sütőtököket megmossuk, hosszában félbevágjuk, a magjait kikaparjuk. A tököket tepsire tesszük, kicsit sózzuk, borsozzuk, kevés olajjal meglocsoljuk, és 180 fokos sütőben elkezdjük sütni. 

A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, a gombát megpucoljuk, szeleteljük, a bacon felaprítjuk, a vega változathoz a zellert meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, a hagymát, a gombát és a bacont – vagy a zellert – kicsit megfuttatjuk, megpirítjuk rajta, majd a tűzről lehúzzuk, lefedve félretesszük. Közben bő, sós, forró vízben megfőzzük, majd leszűrjük, ha kuszkuszt használunk, akkor azt szárazon sózzuk, egy pici olajjal meglocsoljuk, felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel, és lefedve 10 percet hagyjuk duzzadni.

Amikor a sütőtök már majdnem puha (ez akár 45-50 perc is lehet), összeforgatjuk a pirított gombát és a tésztát vagy kuszkuszt, a sütőtökökbe halmozzuk, és néhány perc alatt összesütjük. A tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.