Írd be, mit keresel:

Nem csak fűszer, orvosság is a szegfűszeg!

Itt az ősz, jön a tél, és egyre kevésbé tudunk ellenállni a sok illatozó mézes sütinek meg forralt bornak. De ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha bekapkodunk néhány szem szegfűszeges süteménycsodát, mert miközben a zamata megtölti a szánkat és a szívünket, az egészségünket is megóvjuk általa. 

Cookta - 2016.10.24.
Nem csak fűszer, orvosság is a szegfűszeg!

A szegfűszeg maga a csoda. Amikor például a lányom kicsi volt, és a tejfogát tömni kellett, a fogorvos szegfűszeges vattával kente be az ínyét és a fogát, hogy ne kelljen neki injekcióval fájdalomcsillapítót adni a fúráshoz. És a dolog működött. De nézzük, mi mindenre jó még a szegfűszeg. 

Kiváló gyulladáscsökkentő

Gyulladáscsökkentő hatását az eugenol vegyületnek köszönheti. Kísérletek igazolták, hogy még a súlyos lobokat is képes mérsékelni. Beáztathatjuk forró vízbe, és borogathatjuk vele a gyulladt területet, de az olajos oldatával masszírozhatunk is. Még az ízületi gyulladásokat is helyreteszi. 

Émelygés ellen

Frontok, hormonváltozások, terhesség idején a szegfűszeg kiválóan enyhíti az émelygést, a hányingert. Szegfűszegfőzettel itathatjuk a gyereket is, ha rosszul bírja az autózást. 

Ha begyulladt a fogunk

Természetesen minél hamarabb keressük fel a fogorvost. De amíg nem jutunk el hozzá, egy kis darab vattára csepegtessünk a szegfűszegolajból, és azzal kenegessük a fájó területet. Ha csak szegfűszeg van otthon, rágcsáljunk el belőle néhány szemet. A leheletünket is frissé tesz. 

Megfázásra, köhögésre

Amikor a légzőrendszerben megtapad a váladék, és a köhögésünk száraz, kaparós, igyunk forró vízben feloldott szegfűszegolajat mézzel és citrommal. Reggel, délben, este fogyasszuk. A nátha tüneteit és a torokfájást is enyhíti. 

Arcüreggyulladásra

Őrölt szegfűszegből szippantsunk fel mindkét orrjáratunkon egy kevéskét. Ha ez nem túl kellemes, inhalálhatunk is a gőzölgő szegfűszegforrázattal. 

A gyorsabb anyagcseréért

Főzzünk teát a szegfűszegből, és igyunk belőle naponta többször is, ha hasmenéssel, hányingerrel vagy puffadással küszködünk. Ha távol-keleti országban járva fertőzzük meg a gyomrunkat, szintén nagy segítség lehet a szegfűszegtea, hiszen megállítja a hasmenést és fertőtlenít. A vércukorszint csökkentésében is segít.

Forrás:
iStock

Szerelmeseknek

Ha igazi egzotikus afrodiziákumot szeretnénk, pakoljuk tele a lakást szegfűszeggel megtűzdelt narancsokkal, párologtassunk szegfűszegesolajat, és fogyasszunk bármit, amiben van szegfűszeg. Forralt bort, mézeskalácsot, teát… A férfiaknak segít a korai magömlés leküzdésében is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.