Írd be, mit keresel:

Halászlé gazdagon – nem csak karácsonyra

Különös tény, hogy nagyon kevés halat eszünk, nyáron hekket a strandon, karácsonykor rántott pontyot és halászlevet, ezen kívül esetleg egy kis lazacot és tonhalat elvétve. Pedig a hal egészséges és finom, érdemes minél gyakrabban készíteni, a sűrű, fűszeres, forró halleves pedig a hűvös idő beálltával mindig jólesik.

Cookta - 2023.10.27.
Halászlé gazdagon – nem csak karácsonyra

A halászlé sokféle lehet. Van dunai és tiszai, szegedi és bajai, sőt balatoni is. A leglényegesebb különbség, hogy készítünk-e alaplevet, amelyet passzírozunk, hogy sűrűbb, tartalmasabb, krémesebb legyen a leves, avagy a bajai módon egyszerűen csak összefőzzünk, és a halhús mellett a tartalmasságot tészta (gyufatészta, természetesen) biztosítja.

Mivel a passzírozott vegyes halászlé elkészítése bonyolultabb – de nem ördöngösség! –, ezt mutatjuk be lépésről lépésre a tökéletes siker érdekében.

Forrás: Hámori Zsófia

Minden halászlé alapja a bőséges mennyiségű vöröshagyma. A halon kívül csupán pirospaprikára és sóra van szükség, és persze aki szereti a csípőset, egy kis erőspaprikát is tehet bele. Nagyon fontos a jó minőségű pirospaprika, hiszen gyakorlatilag ez az egyetlen fűszer, amit használunk. Érdemes őstermelőtől vásárolni, megbízható forrásból, mert sok stikli van a pirospaprika körül, és sötét, hűvös helyen, lezárva, akár a hűtőben tárolni, hogy színét és aromáit minél jobban megőrizzük.

Vegyes halászlé – passzírozva, belsőséggel

Hozzávalók:

  • 1 kg pontyfej, -uszony, -farok vegyesen
  • 2 darab pontypatkó
  • 50 dkg harcsafilé
  • 30 dkg haltej
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 evőkanál pirospaprika
  • bors
  • csípős paprika ízlés szerint

Elkészítés: A halakat lemossuk, besózzuk, és állni hagyjuk 1 órát.

Forrás: Hámori Zsófia

A hagymákat megtisztítjuk, apróra vágjuk, 2 evőkanál olajjal egy fazékba tesszük. A pontyfejet, az uszonyokat és a farkat a hagymára tesszük, megszórjuk a pirospaprika felével, felöntjük 2 liter vízzel, és közepes-gyenge lángon kb. 40 percig főzzük.

Forrás: Hámori Zsófia

Forrás: Hámori Zsófia

Ezután kivesszük a pontydarabokat, lefejtjük a húsos részeket, a léből a hagymát is kinyerjük egy szita segítségével, és turmixgépben pépesítjük, majd egy sűrű szövésű szitán keresztül belepasszírozzuk a főzőlébe.

Forrás: Hámori Zsófia

Forrás: Hámori Zsófia

Forrás: Hámori Zsófia

Forrás: Hámori Zsófia

Forrás: Hámori Zsófia

Hozzáadjuk a maradék pirospaprikát, ízlés szerint sót és borsot, majd visszatesszük főni. Amikor forr, hozzáadjuk a pontypatkókat, a harcsafilét és a haltejet, és kb. 15 perc alatt készre főzzük.

Forrás: Hámori Zsófia

Forrás: Hámori Zsófia

Tálalásnál csípős paprikát és kenyeret kínálhatunk hozzá.

Forrás: Hámori Zsófia

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.