Írd be, mit keresel:

Isteni vadas klasszikusan, pirított zsemlegombóccal

Ebben a borongós időben nincs is jobb eledel egy kiadós vadasnál. Én most marhahússal készítettem, de nyúlból is érdemes kipróbálni!

Cookta - 2016.10.30.
Isteni vadas klasszikusan, pirított zsemlegombóccal

A vadas igazi komótos fogás, érdemes rászánni az időt, mert meghálálja. Hétvégi közös főzéshez ideális, nem kell végig mellette állni. A pácolás és a hosszú főzés a lelke ennek a pikáns fogásnak, a sok zöldség és a borókabogyó! Az egyszerre kissé édeskés és savanykás, selymesre turmixolt mártás az omlósra főtt hússal szerintem az egyik legjobb őszi-téli, szívet-lelket felderítő étel.

A vadas klasszikus körete a zsemlegombóc, amibe a pirított kenyérkocka mellett tört főtt burgonyát is teszek, jobb lesz így az állaga, valamint érdemes finomra vágott petrezselyemmel is gazdagítani. A kifőzött gombócokat én még egy kis olajon megpirítom, mert így isteni finom ropogós kérget kapnak a gombócok.

Forrás:
Kozsla Norbert

Vadasmarha pirított zsemlegombóccal

Hozzávalók:

  • 80 dkg marhahús
  • 6 nagy db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál cukor
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • kb. 1 evőkanál citromlé 
  • 1 kávéskanál mustár

A páchoz:

  • 1,5 l víz
  • 1 evőkanál ecet (ízlés szerint)
  • 4-5 babérlevél
  • 6-8 szem fekete bors
  • 3-4 db borókabogyó (a turmix előtt kivenni!)
  • 1 evőkanál mustár

A zsemlegombóchoz:

  • 3 db kifli vagy zsömle
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 db tojás
  • 2 db burgonya (főve)
  • 2 dl tej
  • 1/2 csokor petrezselyem (apróra vágva)

Elkészítése: A húst szeletekre vágjuk, majd mindkét oldalát megkenjük mustárral.

1,5 liter forrásban lévő vízhez hozzáadjuk a felkarikázott zöldségeket, a babérlevelet, a borókát és a borsot, kb. 1/2 órán át főzzük, aztán a bepácolt húsra öntjük, és egy éjszakán át állni hagyjuk a hűtőben. 

Másnap a húsokat kivesszük, és olajon kérget sütünk rá, majd ráöntjük a félkész zöldségeket vízzel együtt. Kb. 2 órán át közepes-kis lángon főzzük. Amikor elkészült, a húsokat kivesszük belőle és félretesszük. 

A zöldséget egy botmixer segítségével pürésítjük, és hozzáadjuk a mustárt és az ecetet, ízesítjük. Nagyon fontos, hogy a turmixolás előtt a borókabogyókat mindenképp távolítsuk el! Legvégül a tejszínt és a tejfölt adjuk hozzá, amivel még utoljára felfőzzük.

Forrás:
Kozsla Norbert

A gombóchoz a kifliket kis kockákra vágjuk, borsozzuk, és kevés olajon megpirítjuk. Tojásból, lisztből, 1 dl tejből és vízből (amennyit felvesz) nokedlitésztát keverünk. Hozzáadjuk a tört főtt krumplit, a petrezselymet és a pirított kiflikockákat, fűszerezzük, majd állni hagyjuk egy kis időre. 

Kisebb-nagyobb gombócokat formázunk kézzel, és forró sós vízben kifőzzük őket. Én utána még kissé megpirítom egy kevés olajon őket, mert így kapnak egy isteni finom ropogós kérget a gombócok, de ez a fázis kihagyható.

Jó étvágyat!

Forrás:
Kozsla Norbert

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.