Írd be, mit keresel:

Melengető és kiadós leves – csicseriborsóval

Egy laktató, sűrű leves tökéletes vacsora hűvös napokon, ráadásul gyorsan el is készül, ha csak zöldségekkel készítjük. Ez a vega, sőt vegán leves kiadós, egyszerű, mégis tartalmas – és rendkívül jól variálható.

Cookta - 2016.10.31.
Melengető és kiadós leves – csicseriborsóval

Egy leves önálló ebédként, vacsoraként is megállhatja a helyét, ha kellően sűrű és tartalmas. Nemcsak a klasszikus, húsokkal teli bableves vagy gulyás lehet ilyen, hanem akár egy zöldségleves is. A sűrűjét megadhatjuk például csicseriborsóval, ami nagyon egészséges, fehérjében gazdag alapanyag, érdemes konzerv formában mindig tartani belőle otthon.

Általában nem kedveljük a konzerv alapanyagokat, de a csicseriborsónál határozottan erre szavazunk. Tartósítószert nem tartalmaz, jó áron beszerezhető, és nem kell bajlódni a hosszú áztatással és vagy 1,5 órányi főzéssel, amivel energiát is spórolunk így. Ráadásul a konzerv csicseriborsó sokféle módon felhasználható: a hummusz és a falafel mellett elkészíthetjük curryvel és kókusztejjel egy fűszeres, vegán ragunak, vagy gazdagíthatunk vele egy gyors és egyszerű, melengető levest.

A zöldségeket bátran variálhatjuk aszerint, hogy épp mi van otthon a hűtőben, így bármikor elkészíthető, előzetes bevásárlás nélkül is. Nagyon finom brokkolival, zellerrel, akár egy kevés sütőtökkel, hogy csak az őszi–téli zöldségeket említsük, de fagyasztott zöldborsóval, zöldbabbal is nagyon finom. Ha valakinek hiányzik belőle a hús, pár karika kolbásszal vagy virslivel orvosolhatja a problémát.

Zöldségleves csicseriborsóval és tésztával

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • fél fej karalábé
  • 2 kisebb burgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát felaprítjuk, a répát lereszeljük, a karalábét és a krumplit kis kockákra vágjuk.

A hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felkockázott zöldségeket és a reszelt répát, és 1-2 perc alatt átpirítjuk. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt közepes lángon puhára főzzük.

Ha megfőttek a zöldségek botmixerrel beleturmixolunk egy kicsit, de nem simára, csak rusztikusan darabosra mixeljük. Ha túl sűrű lenne, felöntjük még forró vízzel. Beletesszük a leszűrt konzerv csicseroborsót és a felaprított petrezselymet, ha kell, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a csicseriborsó átforrósodik.

Forrás:
iStock

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.