Írd be, mit keresel:

Birsalmasajt, ami mindenkinek sikerül

Isteni gyümölcs a birsalma, amiből 2-3 szemet már csak azért is érdemes vásárolni, hogy mennyei illattal töltse be a lakást. Otthonos és békebeli, és különlegessége, hogy gyümölcs létére nyersen nem igazán ehető.

Cookta - 2016.11.03.
Birsalmasajt, ami mindenkinek sikerül

Az ősz legfinomabb illata a birsalmáé… Pár szem is varázslatosan illatossá teszi az egész lakást, de sajnos kezd kimenni a divatból, mert mindenki macerásnak gondolja az elkészítését és feldolgozását. Nem az!

Forrás:
iStock

Nem lehet nyersen megenni, mert fanyar, ráadásul nehéz meghámozni, mert túl kemény, sosem sikerül belőle igazán jó birsalmasajtot készíteni, mert túl folyós vagy leég, ráadásul pöfög is… Ennek vége! Nincs fröcskölés, nincs leégés, sem hiszti, hogy nem akar megkeményedni. Szuper receptünk van, amivel tökéletes lesz a birsalmasajt, kevés munkával, hámozás nélkül, egyszerűen. Gasztroajándéknak is tökéletes, hosszan eláll, szóval érdemes nagyobb mennyiségű birsalmát beszerezni.

Serpenyőben vagy sütőben is meg lehet sütni a cikkekre vágott birsalmát, desszert és köret is lehet a kellemesen karamellizálódott gyümölcs. Nagyon jól illik vadhús vagy pulykasült, csirke mellé a sült birs, de egy kis vaníliás tejszínhabbal, édes tejföllel desszertnek is mennyei. Kompótnak is klasszikus, de igazából a kocsonyás, zselés birsalmasajtban tökéletesedik a birs összes illata és aromája, ráadásul az alábbi recepttel még szörp is készül „melléktermékként”.

Birsalmasajt pofonegyszerűen

Hozzávalók:

  • 3 kg birsalma
  • 2,5 kg kristálycukor

Elkészítés: Az egész birsalmákat alaposan megmossuk, a szőröket szivaccsal eltávolítjuk, majd kuktába tesszük őket egészben úgy, hogy az aljára beletesszük a távtartót, erre rakjuk a birseket, valamint 1 pohár vizet öntünk alá. Lezárjuk, és forrástól – sziszegéstől – 20 percig főzzük, majd ha langyosra hűlt, könnyedén lehúzzuk a héjakat, kiemeljük a magházukat.

A gyümölcshúst botmixerrel pépesítjük, majd lemérjük, és kilónként 80 dkg cukrot adunk hozzá, alaposan elkeverjük. Mikróba tesszük, és 850 watton 10–15 percig hőkezeljük, egészen addig, amíg a massza egésze felforr.

Műanyag vagy szilikon formákba kanalazzuk a forró masszát, hagyjuk kihűlni, majd hűvös, szellős helyen néhány napot hagyjuk szikkadni. Ha kellően kemény a felülete, kiborítjuk, és hűvös helyen hagyjuk, hogy teljesen megszilárduljon.

A kuktában visszamaradó levet 2-3 csomag vaníliás cukorral összeforralva isteni birsszörpöt kapunk. Ha egy csipet mézeskalács-fűszerkeverékkel is megbolondítjuk, akkor a legfinomabb őszi-téli ital kis vízzel felhígítva vagy forralt borhoz adva!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.